10:15 / 02.03.2021.

Autor: Kovaček/Dnevnik/HRT/Hina/D.D.

Premijer: Građani neće ostati bez lijekova

Lijekovi

Lijekovi

Foto: Dnevnik / HRT

"Neće građani ostati bez lijekova", rekao je Andrej Plenković kada su veledrogerije ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda prema 15 bolnica nakon što su njihova dugovanja prešla rekordnih šest milijardi kuna, izvijestila je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

- Neće građani ostati bez lijekova, ja ću vas podsjetiti da su koncem prošle godine isplatili milijardu i 340 milijuna kuna veledrogerijama i još oko 300 milijuna kuna je otišlo za troškove vezane za lijekove, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković dodaje kako su u protekloj godini imali enormne izdatke za zdravstvo zbog pandemije te kaže da će ministar Beroš zajedno s potpredsjednikom Marićem nastaviti razgovore s predstavnicima veledrogerija i nalaziti rješenja.

Veledrogerije i bolnice imaju zalihe pa nestašice lijekova zasad ne bi trebalo biti.

- U zadnjem dopisu smo tražili dvije milijarde kuna za bolnice, i 700 milijuna kuna za ljekarne, međutim kako dugovi rastu dinamikom 300 i više milijuna kuna mjesečno, sa svakim mjesecom kašnjenja bi taj iznos trebalo povećati za novonastali dug, izjavila je Diana Percač, predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija.

Ministar zdravstva o iznosu koji duguju bolnice ima drugačije podatke od veledrogerija jer dug računa od datuma dospijeća, a ne izdavanja računa.

- Prema mojim podacima, u ovom trenutku novonastali dug prema veledrogerijama iznosi 3,6, a ne 5 milijardi kuna. Od 63 zdravstvene ustanove, samo 13, skoro 20 posto, je dužno preko 365 dana, dakle jednu godinu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Hrvatska udruga poslodavaca navodi da je dug prema veledrogerijama početkom ožujka premašio rekordnu razinu te da je dio bolnica prestao s bilo kakvim plaćanjima u posljednja dva mjeseca, a mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok se rok plaćanja HZZO-u prema ljekarnama udvostručio.

Dugovanja bolnica i ljekarni svakodnevno rastu za 20 milijuna kuna, a unatoč upozorenjima HUP-Koordinacije veledrogerija, nadležni iz Vlade do danas nisu poslali konkretan odgovor te su ponovno ignorirali činjenicu o rekordnom rastu duga koji je danas prešao šest milijardi kuna.

HUP navodi da su veledrogerije, svaka u skladu sa svojim internim propisima, počele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito.

- Kontinuirano bilježimo sve veći broj bolnica koje prelaze kritičnu razinu, a među njima su i one koje svoje obveze nisu ispunile čak 365 dana. Govorimo o cijeloj jednoj godini, što je šest puta duže od zakonom definiranih rokova plaćanja, upozoravaju veledrogerije.

Dubrovačka je bolnica od 2019. pod svojevrsnim sankcijama veledrogerija, a od srpnja u avansnom sustavu plaćanja.

- Samo kupujemo što možemo sa sredstvima raspoloživim, a s druge strane nije dug mogao rasti, jer avansi sustav znači koliko smo platili toliko smo i dobili, pa smo se na ovaj režim sankcija već navikli, kaže Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Ravnatelj varaždinske bolnice ipak strahuje od nestašice lijekova.

- Ukoliko ne dođe do nekih kapitalnih promjena na razini kompletnog zdravstvenog sustava postoji realna opasnost da će doći do nestašice i obustave isporuke bolnica, rekao je Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Iz Vlade poručuju da će uskoro razgovarati s veledrogerijama kako bi našli neko rješenje za nastalu situaciju, ali i da će mnogobrojnim problemima opterećeno zdravstvo morati što prije krenuti u temeljitu reformu.

Očekuju da će broj takvih bolnica sve više rasti ako se ne poduzmu konkretne mjere za sanaciju hrvatskog zdravstva jer veledrogerije, kako navode, više nisu u mogućnosti financirati državu.

- Iz tog smo razloga prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prema bolnicama s najdužim rokovima plaćanja, odnosno počeli smo s uvjetovanim režimom isporuke, što znači da isporučuju onoliko robe koliko im zdravstvene ustanove plate, istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Upozorila je da veledrogerije moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose jer će ih, "u suprotnom ovršiti država iako im duguje više od šest milijardi kuna".

Prošloga je tjedna na mrežnim stranicama HUP-a (http://www.hup.hr/) objavljen brojač duga, koji se redovito ažurira, kako bi javnost svakodnevno bila upoznata sa stanjem dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove HUP-Koordinacije veledrogerija.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija u ovom trenutku čini čak 4,07 posto državnog proračuna. Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove te je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale četiri kune, upozoravaju veledrogerije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!