12:43 / 27.02.2020.

Autor: V.K./Hina

Međimurje: Sumnja na koronovirus kod mlađeg muškarca

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kod mlađeg muškarca iz Međimurske županije postoji sumnja da je zaražen koronavirusom i čekaju se nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti.
Kod mlađeg muškarca iz Međimurske županije postoji sumnja da je zaražen koronavirusom i čekaju se nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, rečeno je u četvrtak na sjednici međimurskog županijskog Stožera civilne zaštite.

Na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Međimurske županije u Čakovcu predstavnici nadležnih službi istaknuli su kako nema potrebe za paniku jer su službe spremne za sve scenarije.

Višnja Smilović, specijalist epidemiolog iz međimurskog Zavoda za javnost zdravstvo rekla je da u Međimurju za sada nema potvrđenih slučajeva zaraze koronvirusom. No pretpostavlja kako postoji vjerojatnost, uz slučaj mlađeg muškarca, da će sumnjivih slučajeva idućih dana biti više.

- Tu je epidemija gripe koja je na svom vrhuncu. Ljudi su u proteklih dva tjedna putovali svugdje, pa tako i u Italiju. Što se tiče Italije, svaki dan dobivamo nove naputke o tome koje su tamošnje regije zahvaćene koronavirusom i koga moramo stavljati u nadzor, kazala je Smilović.

Pozvala je na razboritost, naglasivšivši da sve službe rade svoj posao i nema razloga za paniku.

- Mi do sada u Hrvatskoj imamo oko 40 tisuća oboljelih od gripe, oko 20 umrlih od gripe, a koronavirus se ponaša i ima simptome bolesti slično kao i gripa. Ljudi nam se javljaju jer ih malo pecka grlo, imaju temperaturu, malo kašljaju i ako je osoba bila u zaraženim područjima, mi ga po kriterijima moramo staviti kao sumnjivog, objasnila je epidemiologinja Smilović.

Podsjetila je da se na testiranje trebaju javiti osobe koje su unazad dva tjedna bile u Italiji, a imaju simptome.

- Takva osoba neka nas nazove, mi ćemo iskoordinirati; nemojte ići samovoljno ni u ambulante liječnika doma zdravlja niti na hitnu. Nazovite svog liječnika ili nas. Nije takvo stanje da će netko dobiti simptome i odmah biti u nekom kritičnom stanju, apelirala je na građane.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite, zamjenik župana Josip Grivec rekao je kako je cilj pravovremeno izvještavanje javnosti. Stožer i sve službe prate situaciju i reagirat će na vrijeme i onako kako treba, dodao je.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak iznio je aktualni podatak o oko tisuću oboljelih od gripe i 10-tak s težom kliničkom slikom koji su smješteni u čakovečkoj bolnici.

- Teže bolesni od gripe za sada okupiraju Odjel infektologije i dodatno naše kapacitete. Zasada imamo jednog pacijenta u obradi na rijetke infektivne bolesti, radi čega smo morali pokrenuti protokol postupanja u takvim situacijama, kazao je ravnatelj.

Za potencijalne pacijente napomenuo je da je bolnica napravila putokaze za alternativne ulaze.

I ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu dr. Novinščak, apelirao je na građane da ne šire paniku.  Ne radi se ni o kakvoj izvanrednoj situaciji i ova se bolest po svim pokazateljima ponaša kao obična gripa, poručio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!