Međunarodni je dan Crvenog križa

08.05.2023.

Zadnja izmjena 16:56

Autor: Martina Klaić/Vijesti/IMS/I.Z./HRT/Radio Rijeka

 Hrvatski Crveni križ

Hrvatski Crveni križ

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Međunarodni je dan Crvenog križa. Zagrebačko Gradsko društvo obilježava ga s temom "Prevencija kardiovaskularnih bolesti" kao najčešćim uzrokom smrti u Hrvatskoj, ali i cijelome svijetu. Godišnje od njih umre 17 i pol milijuna ljudi, a predviđa se da će taj broj do 2030. porasti na 23 milijuna.

 - Organiziramo zdravstvena savjetovališta kojima mogu pristupiti svi oni koji žele, obavljamo nešto što mi nazivamo male sistematske preglede odn. kontinuirano kontroliramo tlak, šećer, kolesterol i naravno imaju mogućnost razgovora s liječnikom, poručila je liječnica Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Ljerka Mišura.

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Hrvatskoj započinje Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja.

Učenici riječkih škola na Jadranskom trgu u Rijeci imaju priliku sudjelovati na radionicama reanimacije, a uz to doznati kako se daruje krv i što treba znati u iznimnim situacijama poput potresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!