Medved: Neuspješan pokušaj nanošenja političke štete

24.02.2023.

15:50

Autor: T.V./HRT/Hina

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je u petak jučerašnju saborsku raspravu o opozivu premijera populizmom, demagogijom te neuspješnim pokušajem nanošenja političke štete HDZ-u i predsjedniku Vlade.

- Radi se o jednom od lošijih pokušaja, zapravo ne može se to nazvati nečim ozbiljnim, u svjetlu ugrožavanja Vlade, već pokušajem pridobivanja pozornosti, kazao je Medved nakon sjednice Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman".

Žalosti ga, kaže, što se, slušajući cijeli dan raspravu koja je trajala gotovo 12 sati, "moglo čuti vrlo malo konstruktivnih prijedloga koji se mogu temeljiti na nekom programu".

- Uglavnom je to iskaz populizma, demagogije i pokušaj nanošenja HDZ-u i premijeru određene političke štete što zasigurno nisu uspjeli, ustvrdio je Medved. Hrvatska javnost i narod mogli su vidjeti tko su ti lideri oporbe, što bi mogli ponuditi Hrvatskoj. Jedan od lošijih pokušaja u Saboru, nije prvi, vidjet ćemo hoće li biti posljednji u ovom mandatu, dodao je.

Upitan za komentar izjave zastupnice HDZ-a Ankica Zmaić koja je, među ostalim, Plenkovića ocijenila snažnim i karizmatičnim liderom, Medved je kazao da je posebno obraćao pozornost samo na one replike koje su dolazile od strane oporbe "iščekujući nekakve konkretne ideje i pristup".

Ipak, složio se s dijelom izjave da oporbeni akteri ne mogu parirati premijeru. Pritom je dodao da se od oporbe ne može prepoznati nikakve konkretne, ozbiljne programe koje bi oni predstavili narodu i na osnovu kojih bi dobili povjerenje.

- Mi ih razumijemo, ovo je sedma godina mandata gdje HDZ dobiva povjerenje voditi Hrvatsku sa svojim koalicijskim partnerima. Odgovorno radimo svoj posao, realiziramo sve naše projekte i puno više od toga, rekao je Medved.

Na upit je li SOA uključena u slučaj u Zambiji istaknuo je da su sva tijela i službe koje su po svojoj nadležnosti vezane uz takav oblik potpore građanima uključene.

- Dalje od toga ne bih komentirao. Važno je da su pušteni da se brane sa slobode i da su svi koji trebaju uključeni u potporu, kazao je Medved.

Odbacio je i da je zabrana rada nedjeljom populistički čin Vlade, komentirajući da oporba "očito sve ono što mi imamo kao postignuća žele prikazati kao PR".

Vezano za pitanje izbornih jedinica za koje je Ustavni sud zaključio da znatno odstupaju od načela jednakog biračkog prava, Medved je naglasio da u HDZ-u još analiziraju opcije i stoga ne žele izlaziti s neusuglašenim detaljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!