08:33 / 18.05.2019.

Autor: B.S./D.M./HRT

Merkel u Zagrebu: Čvrsta potpora Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel.
Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u prvi službeni posjet Hrvatskoj nakon 2011. Ovo je treći put u posljednje dvije godine da se susreće s premijerom Andrejom Plenkovićem. Nakon bilateralnog susreta održan je i radni ručak, a kancelarka je bila i gošća na središnjem stranačkom skupu HDZ-a.

19.45 -
Premijer Andrej Plenković i kancelarka Angela Merkel razgovarali su o jačanju odnosa dviju zemalja, ali i o ulasku Hrvatske u schengenski prostor, planovima za ulazak u eurozonu, stanju na jugoistoku Europe i, neizbježno, o ilegalnim migracijama. Posebno su se osvrnuli i na akcijski plan o pojačanoj suradnji Hrvatske i Njemačke. Na što se sve taj plan odnosi i kako bi trebala izgledati njegova provedba, u Temi dana govorili su hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman i Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.17.00 -
Njemačka kancelarka Angela Merkel osvrnula se na političku krizu u Austriji. Istaknula je kako u Europskoj uniji postoje struje koje žele urušiti taj savez. Više pročitajte ovdje.

16.30 - Na pitanje HRT-a kancelarka je rekla da ima prostora za još snažniju gospodarsku suradnju. "Konkretno smo razgovarali kako bi trebalo poboljšati izgradnju digitalne infrastrukture. Hrvatski je partner tu njemački Telekom, i to treba brzo učiniti, jer o radnim mjestima budućnosti odlučivat će pitanja digitalne infrastrukture. Kad u posjet dođe ministar gospodarstva, razgovarat ćemo konkretno o tome te o privlačenju novog vala investitora u Hrvatsku", kazala je Angela MerkelPlenković: Važan signal prijateljstva Njemačke i Hrvatske

16.25
- Andrej Plenković i Angela Merkel održali su konferenciju za novinare. Plenković je uvodno rekao kako je ovaj posjet važan signal prijateljstva i suradnje Njemačke i Hrvatske. Njemačka je, dodao je, prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj i četvrti investitor, a nalazi se na prvom mjestu po broju turističkih posjeta. Naglasio je kako Hrvatska očekuje potporu Njemačke u ispunjavanju ciljeva za članstvo u Schengenu te tijekom dugoročnog projekta za ulazak u europodručje. "Naša je ambicija da nam članstvo u EU-u ubrza dizanje gospodarskog rasta, standarda građana, smanji nejednakosti, pa i riješi probleme s negativnim prirodnim priraštajem. Cijenimo ovaj posjet i zahvaljujemo na njemu", kazao je Plenković. Merkel: Izvjesno pristupanje Hrvatske Schengenu i eurozoni u idućem mandatu EK

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je izvjesno da će se Hrvatska tijekom mandata nove Europske komisije pridružiti schengenskom prostoru i eurozoni. Naglasila je kako Njemačka želi postići da članstvo u EU-u dovede do daljnjeg gospodarskog rata i blagostanja u Hrvatskoj kako bi ljudi imali dobre uvjete za rad i život, te da se i to mora uzeti u obzir u novoj financijskoj perspektivi, no i da svi ključni pokazatelji upućuju na to da Hrvatska ide dobrim smjerom".

"Moramo u Europi zadržati mir, sigurnost i slobodu ako želimo poslati signal protiv svake vrste populizma, a Hrvatska i Njemačka slijede taj put", poručila je. Vezano za proširenje EU-a, kazala je: "Europsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali trebamo uzeti u obzir da kriteriji za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem." 

15.20 - Njemačku kancelarku pred Banskim dvorima dočekao je premijer Andrej Plenković. Angela Merkel zatim se upisala u Zlatnu knjigu. Merkel i Plenković potom su počeli razgovore o odnosima dviju zemalja i europskim pitanjima. Na sastanku su i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te ministri Davor Božinović, Zdravko Marić i Darko Horvat.Teme bilateralnog susreta bit će i predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020., kao i Njemačke u drugoj polovini 2020., višegodišnji financijski okvir EU-a (2021.-2027.) te strateški program EU-a za razdoblje od 2019. do 2024.

14.00 - U Zagreb je stigao vodeći kandidat EPP-a za predsjednika Europske komisije Manfred Weber.

Dolazak najmoćnije političarke svijeta osigurava više od 1000 policajaca iz svih rodova policije. Potvrđeno je da neće biti većih blokada prometa, osim kada u poslijepodnevnim satima bude prolazila štićena kolona.

12.00 - Od susreta se očekuje zaista mnogo. U Banskim dvorima razgovarat će se o bilateralnim pitanjima, sigurnosnim temama, migracijama te ulasku Hrvatske u Schengen. Na stolu je i akcijski plan između Hrvatske i Njemačke, koji uključuje brojne gospodarske teme. Akcijski plan o pojačanoj suradnji Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke u ožujku ove godine u Berlinu su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!