09:07 / 26.08.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Mićović: Brzina i potencija širenja novog soja veća za čak oko 60 posto

Mićović: Očekivali smo određeni rast

Mićović: Očekivali smo određeni rast

Foto: Studio 4 / HRT

Anticipirali smo određeni rast, još sredinom ljeta kad smo uvođenjem ovih općih mjera uspjeli dosta zadovoljavajuće zauzdati taj val koji bi inače imao puno teže karakteristike, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj ZJZ Primorsko-goranske županije te za HTV-ovu emisiju "Studio 4" govorio o porastu broja zaraženih, cijepljenju i covidu-19.

U Hrvatskoj i dalje raste broj novozaraženih koronom, nažalost i onih koji su hospitalizirani i bore se za život na respiratoru. Istodobno nema većeg rasta onih koji se cijepe protiv covida, stanje još uvijek nije alarmantno, a turističku sezonu smo svakako spasili, a time i ekonomiju, ali teško je predvidjeti što nas čeka na jesen i što nas čeka sa sljedećim četvrtim valom novih varijanti virusa.

Ravnatelj ZJZ Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović se složio s konstatacijom voditelja da je stanje alarmantno.

- Znali smo da će se to dogoditi, anticipirali smo određeni rast, hoće li to baš biti onaj neželjeni, eksponencijalni, koji slijedi u jesen pogotovo s takvim potentnim, zaraznim sojem delta virusa koji je apsolutno dominantan i koji čini svu ovu štetu. Vidimo već dvoznamenkaste brojeve u Primorsko-goranskoj županiji već nekoliko dana i to one visoke, preko 22 je danas novooboljelih, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj ZJZ Primorsko-goranske županije.

- Sigurno je zvono upaljeno, ali mislim da smo to već anticipirali i sredinom ljeta kad smo uvođenjem ovih općih mjera uspjeli dosta zadovoljavajuće zauzdati taj val koji bi imao puno teže karakteristike bez obzira na sve ljetne forma okupljanja i problema na otvorenom prostoru, dodao je.

Većina zaraženih je delta sojem, neki tvrde kako se on širi toliko brzo poput vodenih kozica.

- Moglo bi se to usporediti, premda novije studije za mrvicu usporile taj rast. Ipak, ja bih priklonio ovima koji govore o tom vrlo brzom, zaraznom širenju. Imamo naravno virusa koji se šire puno brže poput primjerice ospica, koje su baš taj primjer jednog fulminantnog širenja u prostoru aerosolom. Ni izdaleka se još ne radi o takvom načinu širenja, još uvijek su to kapljične infekcije, ali naravno brzina i potencija tog širenja je puno veća, čak oko negdje 60 posto, u odnosu na ovaj prethodni genski soj, rekao je Mićović.

- Naravno da su restrikcije neželjene, nama je potrebna socijalizacija, potrebne su sportske aktivnosti, kulturne aktivnosti, nama djeca moraju ići u školu na nastavu. Sve te restrikcije ne možemo doživljavati jednostrano. Nema čarobne formule, ali ukoliko postoji nekakva formula da se ipak cijepljena osoba prepoznaje kao ona koja je afirmativna, u smislu da se na nju ne treba toliko obraćati pažnja, a da su necijepljeni ipak veći problem, onda sam sigurno za tu opciju, međutim ona mora biti uključiva i za ove koji nisu cijepljeni, naglasio je Mićović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!