Mihalinec: Kršenje samoizolacije zbog matura ogroman problem

05.05.2021.

11:13

Autor: Studio 4/ P.F./HRT

O polaganju državne mature

O polaganju državne mature

Foto: Studio 4/HRT/Željko Lukunić / Pixsell

Izdane su upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o tome kako će se polagati državna matura. Prema njima, maturu će moći polagati i učenici u samoizolaciji, što je izazvalo burnu reakciju sindikata. Učenicima je zasigurno najteže. Nakon zahtjevne školske godine, u kojoj se model nastave stalno prilagođavao epidemiološkoj situaciji - pitanje je hoće li se to odraziti na njihov uspjeh. O tome se govorilo u emisiji HRT-a Studio 4.

Za ovogodišnju državnu maturu prijavljeno je ukupno 119.000 ispita koje su prijavili učenici maturanti te svi koji imaju pravo pristupa ispitima državne mature. I ove godine su najpopularniji izborni predmeti su fizika, kemija, politika, gospodarstvo, psihologija i informatika. Od obveznih predmeta najveći broj prijava je engleski A razine, hrvatski jezik A razine, a matematika B razine. Prvi ispiti se pišu 1. lipnja, a zadnji 30. lipnja.  Naknadna prijava i odjava ispita je završena. Konačna objava rezultata 21. srpnja, a privremeni rezultati su ranije te je mogućnost prigovora do 16. srpnja. Podjela svjedodžbi je 23. srpnja., rekla je Ana Sesar, viša stručna savjetnica u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Rekla je kako su pitanja već spremna, ispitni materijali su otisnuti i isporučeni na mjesto gdje se pakiraju. Čuvaju se na sigurnom 24 sata što tehničkom što fizičkom zaštitom.

Državna matura provodi se po načelu jednakosti i svi moraju polagati u isto vrijeme. To je naš standard i nakon 10 provedenih ispita državne mature to je već pod normalno i maturanti su već naviknuli, rekla je Sesar.

Što se tiče preporuka HZJZ-a o održavanju državne mature na kojima se mora nositi maska rekla je da je NCVVO može nešto predložiti, ali da je primarna zadaća provedba prema uputama koje su dobili i kojih se moraju pridržavati kao i svi ostali.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec je komentirao odluku da će maturu polagati i učenici kojima je izrečena samoizolacija. Naglasio je da je samoizolacija jedna od najvažnijih mjera za sprječavanje širenja bolesti Covid-19.

- Sam HZJZ je objavio da su ljudi zarazni prije pokazivanja simptoma bolesti. Čini nam se da se u želji da se pomogne učenicima da HZJZ nije smio prihvatiti i jasno odrediti da se samoizolacija ne može poništavati da bi netko išao na ispit državne mature. To znači da je svaka samoizolacija upitna. Tako i svaki građanin u samoizolaciji onda može reći meni je važno ići raditi i dobiti punu plaću nego sjediti doma jer sam kontakt kontakta. Zato smo i naše otvoreno pismo uputili ravnatelju HZJZ-a, rekao je Mihalinec. Dodao je da nisu dobili odgovor HZJZ-a, a od Ministarstva obrazovanja pročitali su izjavu putem medija kako učenici u samoizolaciji nisu bolesni.

Teza da im je to rijetka životna prilika da polažu državnu maturu ne drži vodu, smatra, jer učenik može biti zarazan dan-dva prije pojave simptoma.

- Ići će javnim prijevozom u škole, biti u kontaktu s građanima, s drugim učenicima je opasno, oni su potencijalni širitelji bolesti. Moguća šteta i opasnost je puno veća nego što se čini prividna pomaže učenicima, rekao je Mihalinec.

Takvim učenicima koji su u samoizolaciji treba pomoći kao i lani, dati im mogućnost polaganja na drugom roku, rekao je te dodao da ako se lani polagalo iz samoizolacije onda je to bilo  protiv uputa, dodao je.

Podsjetio je da ljude koji šeću u samoizolaciji ravnateljica infektivne klinike u Zagrebu prof. Alemka Markotić nazvala bioteroristima. 

- Sada HZJZ kaže da oni mogu odrediti kada je nekome jako važno da krši mjeru samoizolacije i kada je ona nevažna. To je ogroman društveni problem, naglasio je Mihalinec. Traži od HZJZ-a da povuče preporuku o polaganju mature učenika koji su u samoizolaciji.

Sesar je rekla kako nema podataka o eventualnom broju učenika koji su polagali lani državnu maturu a bila im je izrečena mjera samoizolacije.

- Ove godine učenicima kojima je izrečena mjera samoizolacije morat će polagati u posebnom prostoru. Oni moraju doći odvojeno od ostale grupe maturanata, ne smiju doći u kontakt s drugima. U toj prostoriji mora biti veći razmak, a osobe koje će ih čuvati moraju imati sve zaštite, rekla je Sesar.

Dodala je kako zasad na polaganju državne mature redukcija sadržaja nije opcija, a Mihalinec napemenuo kako je državna matura uvijek stres za učenike, a matura u današnje doba koronavirusa i online nastave još veći. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!