Milanović: Neka sad Plenković sazove konferenciju za novinare

25.03.2022.

12:38

Autor: T.D./HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović

Predsjednik Republike Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Zadarsko sveučilište obilježava 20. rođendan. Na svečanoj sjednici na kojoj su dodijeljena priznanja sudjelovao je i predsjednik Republike Zoran Milanović. Komentirao je aktualna politička zbivanja. Pozvao je premijera Andreja Plenkovića da na konferenciji za novinare iznese najnovija saznanja iz istrage o padu drona, založivši se za osnivanje stručnog istražnog povjerenstva, bez sudjelovanja predstavnika političkih stranaka.


Zoran Milanović obratio se prisutnima tijekom svečanosti.

- Ovaj grad sve više poprima lice jednog uređenog, njegovanog, akademskog i turističkog grada. Ovaj grad je i u bivšoj državi bio važan i industrijski te je bio napredan. Njegova povijest je posebna. Ovdje su pape dočekivali u 12. stoljeću s napjevima. Ovdje je bio prisutan talijanski i bizantski duh uz arhitekturu. Ovo je jedan slatko-gorki Mediteran u kojem je Hrvatska i njezino biće, svijest i podsvijest toliko uronjeno da iz njega ne može i ne treba. Nacionalni duh i kultura su konstrukt, stvar osjećaja pripadnosti, političkog dogovora, rekao je.

"Kulturu i nacionalnu svijest stalno treba graditi"

Istaknuo je kako su sve nacije, koje su nastajale u turbulentnim vremenima na nekim faktima ili iluzijama ili deluzijama zajedničke povijesti, prije svega okupljene oko ideje budućnosti zajedničkog napretka, progresa borbe za svoju kulturu koja se mora stalno graditi i čuvati.

- Ako je od nekoga ugrožena, ugrožena je od samih nas. Kulturu i nacionalnu svijest stalno se treba graditi. Oni koji su sretni, grade je u miru. Oni koji su nesretni kao Ukrajinci, grade je u ratu. Hrvati su je gradili u miru i u ratu, poraću kroz sve frustracije, posebno 20. stoljeća, užase rata u kojem, iskreno govoreći, sad je to iza nas, nismo baš imali razumijevanje europske i svjetske zajednice, ustvari, samo probleme. I to godinama nakon što smo priznati, rekao je. 

- Zadarsko sveučilište kao i vaš grad, pravi je mali biser. Budite konzervativni, budite skeptični u onome što stvarno možete ocjenjujući u čemu ste najbolji. Ovo sveučilište ima svoju kvalitetu, svoju diferenciju i svoju posebnost i klasu, rekao je predsjednik. 

Nakon svečanosti, Milanović je odgovarao na pitanja novinara. Upitan je za odluku Općinskog suda u Zadru koji je oslobodio Ćustića i Vrkića zbog vrijeđanja premijera na Facebooku. 

- Kad je policija prijavila ljude koji su meni urlali u Kninu, mi smo se razumjeli. Ja sam njima mahao u smislu da ćemo se još vidjeti i složili smo se oko nekih stvari. Onda sam ja kao premijer, koji nije sudjelovao u njihov prijavi rekao da je to bezveze i da ne treba ljude prijavljivati. Urlali su i dobacivali mi u Kninu 2013. godine i 2014. godine. Bilo bi dobro da je sadašnji premijer to rekao. Policija je ipak ta koja je podnijela prekršajnu prijavu. Sud je to odbio. Odbio je u supstanci. To je mišljenje suda i ja se slažem s takvim pogledom. To mi se čini kao nešto što političari moraju izdržati. Bio sam na listi zločinaca koji su izdali Hrvatsku, neprijatelja. U Lisinskom su bile cijele konferencije, rekao je Milanović.

Istrage protiv ministara u Vladi

Rekao je da kao premijer nije imao situaciju istraga protiv ministara.

- To je stvar premijera. Ne završi svaka istraga optužnicom, ni svaka optužnica kaznom. Vjerujem da svi koji nisu još osuđeni, tehnički su nedužni. To je stanje odgovornosti i s tim nije za igrati se, jer onog trena kad to prestanemo tretirati kao jedno od ustavnih načela, onda će zadnju imati DORH. Govorio sam o tome da je opasno da DORH privodi ministre i lišava ih slobode. Ne govorimo tu o postupcima, nego o lišavanju slobode, prosto rečeno – hapšenje. Ministra uhapsiti ne dolazi u obzir bez suglasnosti Vlade. Premijer nema imunitet. Rekao sam Plenkoviću: "Sutra će tebe netko dići i pola Vlade". Onda će zbog procjene tamo nekog državnog odvjetnika za kojeg niste nikad čuli i koji nije biran na izborima, Vlada pasti. Morat će se ići na izbore. Takvu vlast ne smije imati nitko, samo Bog, rekao je.  

O bespilotnoj letjelici

Komentirao je i izjave premijera Plenkovića nakon pada bespilotne letjelice.

- Premijer kad već nije mogao držati jezik gdje je trebao, rekao je da se radi o bombi, eksploziji, gdje je sad? Neka sad sazove pressicu, avione više ne može dobiti. To sam zabranio do daljnjega pa neka pokazuje nalaz forenzike. Neka sazove konferenciju za novinare i neka im pokaže kao što je pokazivao krhotine i "bajao" o tome što se dogodilo, ja ne znam i nisam stručnjak za to, čekam nalaz. Neka sad sazove konferenciju za novinare pa neka pokaže nalaz Centra za kriminalistička vještačenja koja su u 90 posto slučajeva dokaz na sudu. Ljudi se zbog toga osuđuju ili oslobađaju. Većeg autoriteta osim HDZ-a, naravno nema, rekao je.

Komentirao je i strana razmišljanja o događaju iz Zagreba.

- Mislite da svi razmišljaju o Hrvatskoj? Pa nitko nije poginuo, onda to u Stockholmu baš nekoga puno i ne zanima. Osim opasnih relativiziranja nalaza u istrazi, jer sad imamo nove elemente u toj istrazi, sad očekujem da Plenković pozove 50 novinara i angažira barem poljoprivrednu avijaciju da lete dok on drži pressicu, rekao je Milanović.

Milanović kaže da istragu vodi DORH no u njoj u biti uopće ne sudjeluje, osim kad treba izdati priopćenje da se umiri javnost, a izdao ga je onda kad se utvrdilo da stvari nisu baš onakve kakvima su ih prikazivali "mali Bane i Plenković".

- S obzirom na to da ova istraga neće završiti kaznenom prijavom ili pokretanjem istrage protiv neke osobe, da se radi o slučaju iz nacionalne sigurnosti, jedinstvenom, srećom ne fatalnom, što ne bi bilo normalnije formirati neko istražno povjerenstvo sa stručnjacima da oni donesu mišljenje, da oni provedu istragu. Ovo ne može biti kaznena istraga, tu ne može biti ni nepoznatog počinitelja, ovo je ratno-sigurnosna istraga, a ne da daš taj posao vojnoj policiji, koja ono što sazna prenese "Banetu", a ovaj to prenese Plenkoviću i oni su pred kamerama 24/7. Želim znati, kako je moguće da je palo tijelo od 6 tona na travnjak i da je bilo puno eksploziva koji je eksplodirao, a nema nigdje tragova štete? Ne razumijem to dobro pa čekam eksperte da kažu je li bilo tragova eksploziva. To se ne može na Googleu vidjeti, to je potrebno u laboratorij odnijeti, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!