Milanović na promociji novih časnika OS-a

28.06.2023.

12:16

Autor: HTV/HRT

Milanović na promociji novih časnika OS RH i dodjeli prvih časničkih činova na HVU Dr. Franjo Tuđman

Milanović na promociji novih časnika OS RH i dodjeli prvih časničkih činova na HVU Dr. Franjo Tuđman

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelovao je na promociji novih časnika Oružanih snaga i dodjeli prvih časničkih činova na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman". Izobrazbu je u časničkim i dočasničkim školama završilo 130 polaznika, od toga 19 žena.


Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović čestitao je časnicima i naglasio da kada su oni počeli s izobrazbom, svijet je djelovao mirno. Ali, to je bilo prije pet godina.

- Sada je rat. I Hrvatska je na neki način u njemu. Taj rat mora završiti. Uvjeren sam bez hrvatskih žrtava i bez toga da nas netko uvuče u nešto u što se uvući ne damo, naglasio je.

Novim časnicima Oružanih snaga predsjednik Milanović poručio je da stoje na ramenima titana koji su državu dobili teškom borbom, a ne na lutriji, misleći na hrvatske branitelje.

- Mi smo mali narod, ali ne sekundaran i sporedan narod. Vi ste jedina vojska u današnjoj Europskoj uniji i NATO-u čiji su se prethodnici morali boriti s oružjem u rukama, bez ičije pomoći, da bi ostvarili našu državu. I ona nam je na prvom mjestu, istaknuo je. 

- Naša država za nas je prva i centralna, izjavio je Milanović. Sve ostalo u čemu sudjelujemo, poput EU i NATO, zahtijeva našu lojalnost i odanost, ali tek nakon Hrvatske, dodaje.

- Malo je država i malo je vojske poput Hrvatske vojske, koja jako dobro zna gdje joj je mjesto u poretku stvari i odnosa i vlasti u zemlji i u narodu - što može, a što ne može. To ne znači da je na margini, da je gurnuta u stranu, prezrena i nepoštivana - sve suprotno od toga, naglasio je predsjednik.

- Osjećam se ponosno, kazao je poručnik Marko Čulina i dodao da mu je drago što je netko prepoznao njegov trud i rad u pet godina. Školovanje je bilo izazovno, uzbudljivo, ali na kraju se isplatilo.

Načelnik glavnog stožera admiral Robert Hranj časnicima je čestitao i rekao kako nema sumnje da su pred njima godine velikih promjena u kojima se mijenja percepcija sigurnosti, obrane i ratovanja.

- Ubrzani razvoj tehnologije je faktor koji će najsnažnije utjecati na promjenu karaktera ratovanja u budućnosti, naglasio je.

Dodaje da će časnici kao zapovjednici budućnosti morati donositi ispravne taktičke, ali i moralno ispravne odluke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!