Milanović o maskama: Nevjerojatna je poslušnost ljudi

05.10.2021.

13:04

Autor: HRT/D.D.

Predsjednik Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik države Zoran Milanović, nakon svečane akademije Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u prigodi obilježavanja Dana Učiteljskog fakulteta i Svjetskog dana učitelja, komentirao je izbor novog predsjednika Vrhovnog suda.

O izboru predsjednika Vrhovnog suda

Činjenicu da se i dalje ne zna koga će vladajuća koalicija podržati i da je sastanak odgođen za srijedu Milanović je nazvao odugovlačenjem.

 - Pričalo se sada opet o nekakvim izmjenama zakona, mislim od smiješnog ka smješnijem, i o poštovanju nekih rokova. Ne žele prihvatiti činjenicu da je tu Ustav savršeno jasna sfera podjela odgovornosti i to je tako funkcioniralo desetljećima. Ne znam, neka se dogovore više, jer nema smisla da se ovoliko čeka. Ja razumijem, s jedne Sabor odlučuje, tako kaže Ustav. Dobro Sabor je i nekakva većina, međutim ovolikim odugovlačenjem oni koji čine trenutno većinu koja daje potporu hrvatskoj Vladi u stvari pokazuju da tu cijelu stvar pretjerano politiziraju, izjavio je predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović.

- Izbor predsjednika i predsjednice Vrhovnog suda, čim odluku donosi Hrvatski sabor, ima neki politički supstrat u sebi. Ali baš do ove mjere, kao da se bira manifest sudbine naroda, kao da se donosi odluka o nekom tisućugodišnjem savezu. Bira se predsjednika Vrhovnog suda, osoba je predložena, o njoj je raspravljeno i imam dojam da su dojmovi dosta pozitivni, prema tome nemojmo to više rastezati, zaključio je.

O prosvjedima, COVID potvrdama i maskama

Za prosvjede koji se događaju pred bolnicama diljem Hrvatske zbog obaveznih COVID potvrda za zdravstvene djelatnike Milanović kaže da su očekivani.

- Nisu masovni, većina ljudi ide niz struju, cijepe se. U skandinavskim državama, netko će reći, oni su se više cijepili, ali tamo nemaju taj policijski pristup, nisu ga imali ni kada ih je bilo manje cijepljeno. Danas sam ušao ovdje u prostoriju i svi imaju maske. Zašto? Tu su skoro svi cijepljeni, oni koji nisu, ne moraju doći, ako dolaze - ulaze na svoju odgovornost. Oni koji su cijepljeni nisu u opasnosti, koji je smisao nošenja maski? Nevjerojatna je poslušnost ljudi, onda kada se baš slušati možda i ne bi trebalo u potpunosti, rekao je predsjednik.

Na pitanje misli li da obavezne COVID potvrde treba ukinuti nije izravno odgovorio, ali je naglasio da je on protiv svake vrsta zabrana, a COVID potvrde nazvao je vrstama zabrane.

"Naivno korektni, ali nismo bedaci"

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da odnos Hrvatske prema srpskoj nacionalnoj manjini ne nailazi na jednak odaziv u Srbiji i da bi mogli "početi razmišljati o nekim recipročnim mjerama". Bio je to Milanovićev komentar na negiranje hrvatskog jezika u udžbeniku gramatike za osme razrede srbijanskih osnovnih škola.

U udžbeniku gramatike "S reči na dela" navodi se da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski.

Hrvatski je predsjednik kazao da Hrvatska ne može odrediti što će pisati u udžbenicima Srbije, ali da "mi možemo početi razmišljati o nekim recipročnim mjerama". Naglasio je Hrvatska ima jako visoke standarde potpore manjinama.

Milanović je naglasio da odnos Hrvatske prema srpskoj nacionalnoj manjini ne nailazi na reciprocitet druge strane.

- Očito takav odnos prema Hrvatima u susjednim državama ne postoji. Mi smo vrlo često ili u pravilu naivno korektni, ali nismo bedaci, dodao je.

Rekao je da je on odlazio na proslavu ustanka u Srbu i na komemoracije zločina u Gruborima i u Jasenovac. Srbijanski predstavnici pak, primjerice, ne dolaze u Oklaj, Prominu ili druga mjesta "gdje su pripadnici hrvatskog naroda ubijeni i to kukavički na pragu 1993., 1994., usred UNPA zone".

Istaknuo je da po tom pitanju predstavnik hrvatskih Srba Milorad Pupovac ne može biti posrednik i da se on nalazi u "nemogućoj situaciji".

- Neki dan je dobro reagirao kada se oglušio na onu kabadahijsku sitno-nasilničku gestu, kazao je Milanović referirajući se na Vučićev svim Srbima da izvjese srpske zastave na njihov praznik. Nazvao je to pokušajem manipulacije Srbima u Hrvatskoj.

Komentirao izjave srbijanske premijerke Ane Brnabić

Predsjednik Milanović komentirao je riječi srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je jučer nazvala nevjerojatnom njegovu izjavu da je on predsjednik i hrvatskih državljana u BiH. Rekla je i da joj je nevjerojatno da na te njegove riječi nisu stigle nikakve reakcije, čak ni iz Europske unije.

- Ja ne slušam ni njezine ni izjave bilo koga od tih junaka doba zlog u Srbiji. Jedina osoba koja ustvari govori kroz svoje razne derivacije je predsjednik Srbije, ovo drugo su sve njegovi portparoli, tako da s njima nema smisla ulaziti u polemiku. Mi smo EU, nisu oni. I ako se tako nastave ponašati, pitanje je kad će biti. I dobro došla u Staru Bašku!, izjavio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!