13:55 / 21.05.2021.

Autor: V.G./HRT

Plenković: Pitanja zdravstvenih ustanova ne rješavaju se pozivom premijera

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Foto: Goran Kovačić/Marko Lukunic / PIXSELL

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u petak je u Slavonskom Brodu komentirao današnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića rekavši da se pitanja KBC-a "Sestre Milosrdnice", kao ni bilo koje druge zdravstvene ustanove, ne rješavaju telefonskim pozivom premijera.

- Što se tiče Vinogradske, pitanje o bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi ne rješavaju se telefonskim pozivom premijera. Ako netko rješava pitanja telefonskim pozivom, onda je to indikativno o metodi upravljanja", odgovorio je Plenković.

Rekao je da "to nije prvi put da imamo takvu situaciju".

- Što se tiče Vinogradske, dvije su stvari temeljne - za upravljanje bolnicom nadležan je v.d. ravnatelja, ima sve ovlasti. Drugo, za sve moguće optužbe, insinuacije, bilo kakve komentare koji bi za sobom vukli nečiju odgovornost, nadležna je inspekcija koju je naložio ministar i na njima je da ispitaju svaku moguću nepravilnost. I to je to. Točka, rekao je Plenković.

Nije želio komentirati izjavu Gordana Jandrokovića koji je rekao da Dijana Zadravec šteti HDZ-u, kao ni izjavu Zadravec da HDZ-u šteti korupcija.


Milanović: Situaciju u Vinogradskoj trebalo je odmah riješiti

Podsjetimo, predsjednikZoran Milanović rekao je kako je situacija u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu katastrofalan primjer nemara i krivog upravljanja, ocijenivši da je premijer Andrej Plenković taj problem trebao odmah riješiti.

- Mislim da je to katastrofalan primjer nemara, mismanagement, krivog upravljanja. To opisuje sve što se u toj bolnici događa u zadnjih godinu dana u kojoj je, nakon ozbiljnog incidenta u kojem je došlo do sukoba između ministra i liječnice, to trebalo riješiti tako da ili ide ona ili ide on, rekao je predsjednik.

Netko tko tome odlučuje, a to je premijer, navodi, puštao je da taj dim kulja.

- To je trebalo isti tren ugasiti. Skoro godinu dana kasnije imamo situaciju da su svi otišli. Očito su svi izgubili Plenkovićevu milost. To je ozbiljna stvar i to se ne smije događati jer podriva ono malo preostalog povjerenja u zdravstveni sustav, poručio je Milanović.

Ne možeš dopustiti da se događaju takvi incidenti, a da netko za njih ne odgovara, dodao je.

Upitan je li Plenković krivac za tu situaciju, odgovorio je:

- Ne bih upotrijebio riječ krivac, ali mogao je to riješiti jednim telefonskim pozivom i nitko ne bi išao u zatvor, bio ojađen, uništen, ali netko je morao odgovarati. Netko od te dvije strane je jako kriv.

Kad Vlada donese odluku o avionima, sve ćemo kazati

Plenković je u Slavonski Brod došao dati podršku HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Slavonskog Broda Draganu Jeliću, a odgovarao je i na aktualna pitanja vezana uz rad Vlade - jedno od njih bilo je vezano uz odabir aviona za Hrvatsku vojsku.

- Kad Vlada donese odluku, sve ćemo vam kazati. Cijeli proces koji je trajao od ljeta 2019. do jučer nije imao nijedan milimetar spekulacije u medijima. Na kraju, jučer, ničim izazvane, krenule su spekulacije u medijima. Indikativno je to da do jučer nigdje nije bilo nikakvih informacija, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!