14:45 / 15.03.2022.

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/HRT/B.A.

Milanović: Pad letjelice pokazuje koliko je obrana važna

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović danas je ponovno naglasio važnost ulaganja u protuzračnu obranu nakon prošlotjednog pada besposadne letjelice u Zagrebu, poručivši da apsolutna zaštita ne postoji, ali da se ipak mora učiniti sve da do nekih stvari ne dođe.

Akrobatska skupina „Krila Oluje" u svom elementu. Ovakvo letenje traži samo najbolje pilote.

Jedan od najboljih bio je i njezin sin Mirko, heroj Domovinskog rata čije ime danas nosi naša zračna utvrda na Zemuniku.

 - Moj Mirko je bio na mene, ja sam mu ulila tu volju za to, još kao gimnazijalka bila sam padobranka, kazala je Adelheida Sejfović Vukušić, majka.

Čuvari hrvatskog neba pokazali su dio onoga što imaju i čime raspolažu.

- Uvijek se može bolje, zadovoljni smo za sada, posebno helikopterima. Još da stigne nešto od aviona, to bi bilo to za ovu bazu kao što vidite puna je aviona, rekao je Ivan Gulišija, brigadir u mirovini.


Milanović je  rekao da je današnji dan važan dan u kojemu se sjećamo događaja od prije više od 30 godina, kada je mali broj hrabrih ljudi odlučio preuzeti stvar u svoje ruke i pružiti otpor.


Dodao je da je Hrvatska doslovno spašavana od puknuća, lomljenja.


- Incident koji se pukom srećom nije pretvorio u katastrofu od prije nekoliko dana, kada je na naš glavni grad Zagreb - relativno velik grad, ali i da nije, naš je - palo strano tijelo, pokazuje koliko je obrana važna i koliko, čak i kada nisi možda neke stvari u stanju spriječiti, jer nitko ne može spriječiti sve, ipak moraš učiniti sve da do nekih stvari ne dođe, rekao je Milanović.


Dodao je da je njegova poruka, želja, zahtjev - da se u hrvatsku protuzračnu obranu, pored onoga što je odlučeno da se nabavlja, vrlo brzo nabave i neki sustavi koji nam jamče veću mirnoću.


- Apsolutna zaštita ne postoji i nitko je nema. Ali neke stvari se mogu napraviti naprosto zato da bismo bili čiste savjesti i čista obraza pred svojim građanima i obiteljima, ako hoćete, i gradovima i selima i zavičajima da smo napravili sve, a u ovom trenutku nismo napravili sve, a to što je pred nama možemo i, potpuno sam uvjeren, i hoćemo u sljedećem kratkom razdoblju, rekao je Milanović.


Dodao je da sada nema smisla tražiti krivce te da ih vjerojatno ni nema u hrvatskim redovima.


- Svi katkad pogriješe, ali idemo učiti malo na nečemu što još uvijek nije naša greška, da ne postane naša greška, poručio je predsjednik.

video thumb

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, predsjednik je razgledao vojne zrakoplove, helikoptere i kanadere, susreo se s obitelji pokojnog pukovnika Mirka Vukušića, po kojemu baza nosi ime.

Na kraju posjeta četiri aviona iz sastava akrobatske grupe Krila Oluje izveli desetominutni letački program.

Osim predsjednika Milanovića, na svečanosti u Zemuniku bili su njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, državni tajnik u MORH-u i izaslanik ministra obrane Branko Hrg, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec i zapovjednik 93. krila HRZ-a brigadir Krešimir Ražov.

Više pogledajte u prilogu Edija Škovrlja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!