17:03 / 17.06.2021.

Autor: HRT/J.L.

Milanović Saboru predložio Zlatu Đurđević

Zlata Đurđević, kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda

Zlata Đurđević, kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Milanović predložio je Hrvatskom saboru izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

 

Vladajuća većina ističe da Zlatu Đurđević neće prihvatiti za predsjednicu Vrhovnog suda.

Premijer Andrej Plenković više je puta ponovio da je Đurđević pristala biti kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda u protuzakonitoj proceduri, što je poslije potvrdio i Ustavni sud, a za predsjednika Republike Zorana Milanovića da svjesno krši zakonsku proceduru. Milanović je, među ostalim, odgovorio da se Vlada protuustavno upleće u proces izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Zlata Đurđević je 8. lipnja odgovarala na pitanja saborskog Odbora za pravosuđe. U programu je naglasila učinkovitost, transparentnost, odgovornost i stručnost, kao i potrebu uspostavljanja objektivnih kriterija za izbor sudaca, s transparentnim i otvorenim postupkom izbora sudaca. Uz nju su programe predstavili Lana Petö Kujundžić, Snježana Rizvan i Šime Savić, no saborski Odbor za pravosuđe nije podržao većinom glasova ni jednog kandidata za čelnu osobu Vrhovnog suda.

Đurđević je šefica Katedre za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!