Milanović: Slučaj širenja NATO-a je hrvatski trenutak istine

05.05.2022.

13:14

Autor: M.M./HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Pula danas obilježava Dan oslobođenja i Dan grada. U Istarskom narodnom kazalištu tim povodom održana je svečana sjednica gradskog vijeća. Na njoj je sudjelovao i predsjednik Republike Zoran Milanović. Nakon sjednice komentirao je, između ostalog, situaciju u BiH te ponovio poziv da se sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost. 


- Kada bi naši ljudi, političari, Plenković čitali ono što institucije konkretno hrvatskog naroda u BiH pišu, a ne bavili se točkama i zarezima u besplodnim, kilavim briselskim traktatima, onda bi možda nešto shvatili. To je ozbiljna stvar što oni najavljuju i ne bi htio da ode u tom pravcu. Bude li na kraju otišlo, ja ću ih podržati, a radije bi da se riješi na način i metodama koje ja predlažem. A to je ovaj slučaj širenja NATO-a. To je hrvatski trenutak istine. Ili smo nacija ili nismo. Ako nismo, da se brate raziđemo, da priznamo da postoje ovi u BiH koji su treća klasa i mi koji za njih uopće ne brinemo. Oni su sami kao i prije 30 godina, ali sada nije rat, nema oružja. Ili ćemo kroz politički pritisak, ne ucjenu,  kroz NATO, da nas se ne tretira kao krušne mrvice na podu, isposlovati, istjerati pravdu, da se taj problem izbornog zakona riješi ukazom visokog međunarodnog predstavnika. To je moguće. Bakir Izetbegović je pod kontorlom Ankare i Istanbula, to je nemoguće. On je arogantan i radi što hoće. Za par dana dolazi u Sarajevo i Mostar predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, to je Plenković isposlovao. To je pogrebna zabava. Žena dolazi donijeti cvijeće na grob. Hoće li doći podržati Hrvate i njihova temeljna prava, ništa više od toga. Ovdje u Puli se govori i talijanski, to je lijepo. Tamo pokušavaju istući Hrvate. Zašto Urusla von der Leyen dolazi u Sarajevo da podrži jučer raspisane izbore od strane uzurpatora ili da podrži hrvatski narodni sabor, ne HDZ. Kasno je, trebala je u Sarajevu i Mostaru biti prije mjesec dana, prije godinu dana. Sad se dolazi smijati ljudima u lice, to je Plenkovićev doprinos, rekao je Milanović.

- Ovo ispada kao moja solo igra, ja mogu ovako i onako, ali Hrvati će ići na istitucionalno povezivanje praktički treći intentitet. O tome se radi, to piše u tim dokumentima i ljudi su se za to spremili. To neće proći bez tenzija. Premijer očito ne razumije, a onda nije mu ni stalo, dodao je.

Osvrnuo se i na poziv premijeru Andreju Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti.

- Prije dva mjeseca Plenković je predložio da se nađemo zbog rata u Ukrajini. Uvijek možemo naći neki razlog, ali Vijeće za nacionalnu sigurnost nije operativno tijelo. Ono ad hoc reagira u slučaju velike prijetnje Hrvatskoj. Rat u Ukrajini to nije i ne dao Bog da učinimo da postane. Ovo u BiH je akutno, a akutno je postalo jer je kronično ne tretirano. Moramo se naći i raspraviti koja je zajednička pozicija. Ja sam jasan. Plenković mora reći - ne ja ću učiniti sve da Finska i Švedska uđu u NATO. Ok, to je tvoj stav, onda znamo gdje smo i moj manevar je ograničen. Ja u NATO-u ne mogu sam to blokirati. Ja mogu dati naputak hrvatskom ambasadoru da bude protiv. Ako mu Plenković da da bude za, onda smo u pat poziciji i čovjek mora biti neutralan, a sa neutralnim stavom odluka prolazi i mi nismo iskoristili svoju mogućnost koja je legalna i moralna. Nas tretiraju kao zemlju trećeg reda zahvaljujući HDZ-u, rekao je i dodao kako mu Plenković još nije odgovorio. 

- Djelujem kao ucviljena šiparica, ali to nisam i neću šutjeti o tim stvarima. Dosta je! Jučer su raspisani izbori po kriminalnoj proceduri. I sad će doći predsjednica EK-a i smijati nam se u lice. To je Plenković sredio. Pa daj vijenac da pošalje na groblje i tako je sve gotovo. Što se njega tiče, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na Željka Komšića.

- Ne može biti tvrđi. On je ukrao nešto i to drži u sefu i ne da. Jer on gubi sve u slučaju pravednog rješenja, ne može više biti član Predsjedništva. Bakir može, on igra drugu vrstu igre. To je koordinirana bošnjačka priča, igra na hrvatsku slabost brojeva. Hrvata nema dovoljno. Nisu nacionalna manjima, ali im se mora pružiti zaštita. Komšić već godinama krade i ja sam nasjeo na to prije 12 godina, i to samo tada i samo jednom. Nakon toga govorim nije fer, nije fer izazvat ćete revolt, rekao je Milanović.

Na pitanje bi li pristao da Čović bude predstavnik hrvatskog naroda, rekao je da mu je potpuno svejedno. 

- I Dodik. Kod Dodika vidim opasnost, napadaju ga Karađićevci i Mladićevci. Oni dolaze na vlast ako ode Dodik. Za mene u ovom trenutku, za hrvatske interese on je partner.

- On nije četnik. Dodik je vođa jedne male zajednice. Srbi su nam blizak narod, u ovoj situaciji su mi saveznici i onaj tko predstavlja Srbe i uklapa se u minimum standarda moje je prijatelj, rekao je.

Na konstataciju da je Republika Srpska nastala na zločinu, rekao je: Helou, helou. I Amerika je nastala na zločinu, većina država nastala je na zločinu.

Milanović: Presuda Flegi je katastrofalna

Komentirao je i nepravomoćnu presudu europarlamentarcu Valteru Flegi.

- To je katastrofa od presude. Ništa on nije oštetio, to je odluka Vijeća grad Buzeta. Presuda i stav Vrhovnog suda je katastrofa, rekao je Milanović, koji smatra da su Flego, tada kao gradonačelnik i Gradsko vijeće Buzeta potpuno legalno donijeli odluku da si isplate veće plaće i neke dodatke, naglasivši da "ima ozbiljan problem s tim" da Vlada određuje kolika će biti plaća nekog gradonačelnika.

- To je intimna, samoupravna odluka svake lokalne zajednice, ocijenio je Milanović komentirajući postupke zbog kojih je Flego osuđen.

Međutim, dodao je, hrvatska država se tu ponašala nasilnički.

- Ovo je primjer kolonijalne uprave Zagreba i onda inercije sudova i DORH-a koji naprosto idu čovjeka ubiti, rekao je.

Neodgovorni šarlatani, to se ne smije raditi, dodao je Milanović te ustvrdio da je "ideja da bi Zagreb određivao kolika smije biti plaća bilo kojeg gradonačelnika - protuustavna".

- Ona kosi i udara na temeljno pravo naroda na samoupravu i lokalnu upravu i samoupravu. To je ozbiljan presedan, smatra predsjednik.

Dodaje kako država može reći "toliki i toliki postotak vašeg izvornog proračuna može ići na plaće", ali je na lokalnoj upravi da sam odredi koji su razmjeri.

- Hoće li platiti gradonačelnika deset ili trideset tisuća kuna njihova je stvar, ako narod to dopušta neka bude tako, rekao je.

Takva presuda, dodao je, je za pobunu, ne oružanu, nego za građanski neposluh. "Ovo je stvar za Ustavni sud", smatra.

Ovo je grubo kršenje prava na lokalnu samoupravu, ponovio je kao i da Flego "ništa nije ukrao".

Milanović: U izmjene Zakona o obrani ide se zbog Banožićevih kompleksa

Komentirajući najavu izmjena Zakona o obrani, Milanović je poručio da je on vrhovni zapovjednik OS RH, a Ustav nigdje u tom kontekstu ne spominje ministra i premijera, te ocijenio da se u izmjene ide zbog kompleksa ministra obrane Marija Banožića.

- Dobrodošao u boj, što da ti kažem prijatelju poginut ćeš, prokomentirao je Milanović najavu ministra Banožića da će se mijenjati Zakon o obrani.

- Ta banda zbog kompleksa tog tipa pokušava naprosto dirati nešto što se ne smije dirati, rekao je novinarima uz poruku da je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga - predsjednik Republike. Basta cosi (Sad je dosta), dodao je.

Ustav, naglasio je Milanović, ne spominje ministra ni premijera u sustavu obrane.

- Sve što ide izvan postojećeg okvira je tipičan hadezeovski ustavni udar, rekao je.

Aludiravši na imenovanje novih ministara u Vladi, Milanović je rekao da je Banožić "preživio čistku" te se "osokolio, popio tableticu za hrabrost i sada prijeti izmjenama Zakona o obrani".

- Sada najavljujem, imam za njih cijeli vatromet hipersoničnih raketa, kad sam već Putinov čovjek zašto da to ne koristim, poručio je.

Novinari su predsjednika pitali i za komentar slučaja 39-godišnje majke, čije je drugo dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu. Sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile su obaviti prekid trudnoće, iako su joj liječnici priznali da je tumor toliko velik da dijete najvjerojatnije neće dugo poživjeti, a i ako hoće, nikada neće moći živjeti normalno.

Milanović je rekao kako je to užasno komplicirano pitanje i razumije da ima liječnika, ginekologa, koji ne žele raditi pobačaj.

- Ne mogu ih zbog toga osuditi. Ono što mogu pitati gdje je država koja će osigurati, posebno u ovako ekstremnim slučajevima, zaštitu žene, rekao je.

Dodao je kako je vidio da se o tom slučaju očitovao ministar zdravstva Vili Beroš.

- Nadam se da ministar i ja razmišljamo isto, a Plenković se vjerojatno sakrio pod stol, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!