Reakcije na raspisivanje izbora u BiH

04.05.2022.

19:58

Autor: Miljenko Karačić/Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/HRT

Izbori u BiH

Izbori u BiH

Foto: Dnevnik / HTV

Središnje izborno povjerenstvu Bosne i Hercegovine raspisalo je opće izbore koji će se održati 2. listopada unatoč manjkavostima postojećeg Izbornog zakona. Isto tako nisu provedene sudske odluke kojima bi se uspostavila ravnopravnost pripadnika manjina na izborima. Prve reakcije stigle su s Konferencije o budućnosti Europe u Mostaru.


Opći izbori u BiH održat će se prema starom Izbornom zakonu koji ne prihvaća presude Ustavnog suda BiH i presude Europskog suda za ljudska prava.

- Obaviještavam javnost u BiH da je CIK BiH na današnjoj sjednici donio odluku o raspisivanju općih izbora u BiH 2022. godine. Izbori će se održati u nedjelju, 2. listopada ove godine, kazao je Suad Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Protiv odluke bio je jedan član povjerenstva i naveo razlog:

- Nepostojanje Izbornog zakona koji određuje kako će se pojedina izabrana tijela u BiH sastaviti i kako će se delegirati izaslanici, posebno kada je u pitanju Dom naroda Federacije BiH, rekao je Vlado Rogić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Stigle su i prve reakcije s Konferencije o budućnosti Europe u Mostaru.

- Ne može Središnje izborno povjerenstvo preuzimati prerogative zakonodavca i ne može ono biti to administrativno tijelo koje donosi i popunjava one praznine koje je Ustavni sud uklonio, kazao je među ostalim Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH. 

- U gradu Mostaru osam godina nismo imali izbore jer nismo imali dijelova zakona koji propisuju kako će se izabrati vijećnici u Gradsko vijeće. Na isti način Ustavni sud je pobrisao diskriminatoran način izbora u fedralni Dom naroda, izjavio je Damir Džeba, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dragan Čović pisao je međunarodnim dužnosnicima da je raspisivanje izbora u ovakvim uvjetima izravna prijetnja miru u BiH.

- Pred nama stoji dovoljno vremena da uz pomoć naših međunarodnih partnera dođe do promjene Izbornog zakona i da dobijemo regularne i poštene izbore, rekao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ne dođe li do toga, Hrvatski narodni sabor pokrenut će korake za teritorijalni preustroj BiH, kako bi se zaštitila ustavna prava Hrvata.

Ilko Barbarić, dopisnik HTV-a iz Sarajeva objasnio je što sada predstoji, nakon raspisivanja izbora. Kazao je među ostalim da bi se do 19. svibnja trebao pronaći novac za provedbu izbora te da se radi o oko 6 milijuna eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!