16:36 / 08.02.2021.

Autor: P.F./Hina

Milanović: Trivijalnu raspravu počele logičarke iz udruge B.a.B.e.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović odgovorio je udruzi B.a.B.e., koje su mu poručile da se nemaju namjeru upuštati se u rasprave koje trivilaziraju temu seksualnog nasilja, da su raspravu započele upravo "logičarke" iz te udruge, a sada se, kaže, odjednom ograđuju od toga.

- Trivijalnu raspravu započele su logičarke iz udruge B.a.B.e., a da ih nitko nije ni spomenuo, niti p(r)ozvao, napisao je Milanović u svojem najnovijem odgovoru na Facebooku.

I sada se, dodao je, odjednom ograđuju, neće se upuštati u rasprave, nego će i dalje predano djelovati kao punomoćnici Ume Thurman i braniti čast ostalih "zvijezda".

Milanovićev odgovor nastavak je javne rasprave s udrugom B.a.B.e.. koja traje od petka. Ta udruga u svojem je posljednjem odgovoru predsjedniku Milanoviću u ponedjeljak poručila kako smatra svojom dužnošću reagirati na javno omalovažavanje i obeshrabrivanje žrtava seksualnog nasilja, ali nema namjeru upuštati se u rasprave koje trivilaziraju tu temu.


Milanović u odgovoru udruzi navodi da je Uma Thurman veličanstvena glumica, vrhunski plaćena glumica pa i onda kada je bila uznemiravana. Uznemiravaju, ističe, uvijek oni koji su statusno, socijalno i financijski, dakle klasno u tom trenutku nadmoćni.

- Holivudske dive nisu nikakav uzor, nego svijet izvan svijeta, svijet za sebe", zaključio je predsjednik RH u svom odgovoru.

Milanović je u petak u Petrinji, odgovarajući na pitanja novinara o optužbama za seksualno zlostavljanje na fakultetima i javnoj televiziji, rekao kako se s time moramo stalno boriti.

Ali, kada o tome zapomažu hollywoodske glumice, koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, on to ne vidi kao nešto čime bi se trebao zanimati. Problem je, dodao je, kada se radi o ženama koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, jer se zna kako se u tim sustavima napreduje.

Iz B.a.b.a. su to prokomentirale ocjenom da Milanović ponižava žrtve seksualnog nasilja te da nije educiran kako bi donio sud o tome kakva bi trebala biti žrtva nasilja.

Milanović se potom u nedjelju očitovao na prozivku iz B.a.b.a. poručivši kako on stoji iza svojih riječi te da društvu ne trebaju dogme udruga koje ne dopuštaju drugačije razmišljanje.

- Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog, napisao je tada Milanović na facebooku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!