"Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama"

13.02.2022.

13:00

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Nasilje nad ženama je u porastu

Nasilje nad ženama je u porastu

Foto: - / Shutterstock

Zagreb i Hrvatska po deseti put uključuju se u svjetsku kampanju "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama". Aktivistice, umjetnice, žene iz svih dijelova svijeta, kao i muškarci koji su s njima u zajedničkoj borbi protiv nasilja, upozoravaju da ono - mora prestati. U Zagrebu je održan i jedan performans. 

Cilj ove akcije je osvijestiti javnost o potrebi zaustavljanja nasilja, koje je globalni problem i ne poznaje granice.

Nasilje postoji u svakom kutku svijeta, a u samoj Europskoj uniji, prema nekim procjenama, trinaest milijuna žena žrtve su tjelesnog nasilja, a više od tri i pol milijuna žena bile su žrtve i seksualnog nasilja.

Ni hrvatska statistika nije ništa bolja. Prošle godine, u vrijeme pandemije, imali smo porast obiteljskog nasilja za čak trideset posto. Pritom na jedno prijavljeno nasilje dolazi čak 25 neprijavljenih slučajeva.

Statistika vezana za femicid također je poražavajuća. Prošle godine ubijeno je četrdeset osoba, a od toga je ubijeno četrnaest žena.

Nasilje nije rješenje i ono mora prestati. Na njega se mora upozoravati, ali i oštro kažnjavati one osobe koje su ga počinile. 

- Svjedočimo u posljednje vrijeme nasilju doista iz mržnje, femicidu. Treba reći i jednu drugu činjenicu, u ovom trenutku na milijun stanovnika Hrvatska ima više ubijenih žena nego Francuska, poručuje regionalna koordinatorica kampanje Rada Borić.

- Posljednjih četrdeset dana dogodila su se tri smrtna slučaja, brutalna smrt triju žena, a to govori da je femicid nešto čime će 2022. godina biti obilježena, poručila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!