Milina: Do danas uhićeno 620 krijumčara

17.09.2021.

14:23

Autor: HTV/HRT/M.B./T.V.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina

Foto: HTV / HRT

Intervetna policija obilježava 20. obljetnicu. Održana je svečana akademija na kojoj je prikazan i film o kompleksnosti i širokom spektru zadaća interventne policije. Tim povodom glavni ravnatelj policije Nikola Milina novinarima je govorio o uspjesima i najvećim izazovima hrvatske policije. Na svečanoj akademiji bio je i direktor njemačke interventne policije po čijem je modelu nastala ova hrvatska policijska jedinica za složenije zadatke.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da interventna jedinica ima jednu od najzahtjevnih uloga u sustavu sigirnosti. Tomu u prilog idu podaci i istraživanja koja pokazuju da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja, a također smo i sigurna turistička destinacija, dodao je.


- Hrvatska interventna jedinica policije je, skupa s njemačkom policijom, i mentor pa smo se, u sklopu jednog projekta, uključili kako bismo pomogli interventnoj policiji Sjeverne Makedonije, rekao je Milina.


- Danas smo s njemačkom polcijom ravnopravni partneri i razmjenjujemo iskustva. Svaka od naših dviju policija ima specijalnosti, međusobno se nadopunjujemo kako bi rad policije bio na dobrobit sigurnosti, a danas je naglasak na zaštiti ljudskih prava, rekao je.


Zaštita granica


- Interventna policija je potpora svim rodovima policije, pa i hrvatskoj graničnoj policiji. Radi se o kompleksnoj i učinkovitoj borbi protiv, ne samo nezakonitih migracija, nego i krijumčarenja osoba. Republika Hrvatska prednjači u uspješnosti u suzbijanju krijumčarskih lanaca. Do danas smo već uhitili 620 krijumčara - to je zaista velik uspjeh, kazao je. 


O slučaju anonimnog razgovora u kojem se spominje predsjednik Sabora Jandroković


- Vidio sam medijske napise, ali u slučajevima kada su u pitanju štićene osobe potpuno su drugačiji protokoli postupanja, poseban je režim prikupljanja obavijesti i moguće ugroze takvih osoba. Policija je dužna provjeravati činjenice i nikako ne stoji teza da netko upravlja policijom, da joj netko nalaže da nešto treba činiti ili ne činiti. Tu je uključen cijeli sigurnosno-obavještajni sustav koji prikuplja obavijesti o eventualnim ugrozama štićenih osoba, rekao je Milina i dodao da u konkretnom slučaju nije utvrđeno da ima elemenata kaznenog djela. 

O Festivalu slobode


- Bilo je već festivala slobode u više gradova, pa i u Europi, i mi imamo iskustvo. Policija će voditi računa da se održava javni red i mir, a bit će uključene i druge službe koje će paziti na poštovanje epidemioloških mjera. Policija će djelovati srazmjerno i ukoliko bude kršenja, to će se procesuirati. Ali i danas je naglašeno da se trebaju poštovati ljudska prava i omogućiti svakome da prosvjeduje. Ukoliko se utvrdi kršenje propisa, to će se i procesuirati, rekao je. 


Više pogledajte u videoprilog

Ravnatelj njemačke interventne policije Andreas Backhof rekao je da hrvatska policija kroz interventne jedinice zadovoljava europske standarde i to na jako visokoj razini. Istaknuo je i da druge države traže savjete od hrvatske policije prilikom ustrojavanja odgovarajućih policijskih jedinica što zaslužuje veliko poštovanje i priznanje, izvijestio je MUP.

- Stajali smo i stajat ćemo uz vas, savjetom, djelom i podrškom kroz sve to vrijeme i mi smo učili od vas. Mi ne njegujemo samo strogo poslovne partnerske odnose na ravnopravnoj osnovi unutar policije. Kroz neko vrijeme razvili smo prijateljske odnose koji se temelje na uzajamnom poštovanju i povjerenju, kazao je Backhof.

Državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović ustvrdila je da je u odnosu na prethodne godine porasla potreba za uključivanjem interventne policije u razne svakodnevne zadaće te se značajno proširila vrsta i tematika poslova koje interventna policija obavlja.

U MUP-u podsjećaju da interventna policija uz svoje temeljne poslove sudjeluje u složenijim kriminalističko-taktičkim situacijama kao što su potjere, pregledi objekata i prostora, zasjede, racije, blokade prometnih i drugih površina.

Značajna je uloga interventne policije i u pružanju pomoći drugim tijelima državne uprave, uhićenju opasnih kriminalaca, ali i ronilačkim akcijama te visokorizičnom osiguranju štićenih osoba.

Interventna policija angažira se i u slučajevima opće opasnosti prouzročene elementarnim nepogodama i katastrofama te svim zadaćama gdje je potrebna nazočnost većeg broja timski obučavanih policajaca, ističu u MUP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!