Rektorski kolegiji predložio Miljenka Jurkovića za o.d. dekana FFZG-a

15.02.2021.

20:11

Autor: Dnevnik 3/HRT/IMS

Miljenko Jurković

Miljenko Jurković

Foto: Dalibor Urukalovic / PIXSELL

Rektorski kolegij prihvatio je prijedlog rektora Damira Borasa o imenovanju novog obnašatelja dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Predložen je bivši dekan Miljenko Jurković. O tome će sutra odlučivati Senat Sveučilišta u Zagrebu.


- To je bilo ogromno iznenađenje, pristao sam isključivo zato što volim svoj fakultet, na kojem radim već 40 godina želim da se stvari razriješe, izjavio je za HRT Jurković.

Dobio je, kaže napismeno uvjerenje da će sve njegove odluke biti poštovane.

- Dakle, imam potpunu slobodu djelovanja, to je ključno. Fakultet treba funkcionirati do izbora novog dekana. Ja sam jedan od onih rijetkih bivših dekana koji znaju kako fakultet funkcionira pa mogu to obaviti - naglasio je.

Ključno je, kaže da je potpisao suglasnost do izbora novog dekana, ali maksimum do 6 mjeseci, što znači da će se legitimni izbor novog dekana provesti odmah.

- Dobit ćemo novog dekana do godišnjih odmora. Fakultet mora funkcionirati, dekan mora biti izabran. Sve zaostale stvari ću pokušati riješiti s fakultetskim vijećem - od povjerenstva za seksualnih uznemiravanja, do povjerenstva za reakreditaciju fakulteta, nove programe itd. Sve zaostatke ćemo riješiti i dobiti novog dekana - poručuje Jurković.

Jurković je inače dao potporu i drugom kandidatu, kolegici koju su članovi fakultetskog vijeća predložili, kolegicu koju, kaže jako voli i poznaje već 40 godina. Upitan za komentar, rekao je da je to dio "njihovih cirkusa".

- Taman nam je sjednica završila, dobio sam poziv iz rektorata... Ako se stvari mogu riješiti na najbezbolnjij mogući način da Filozofski fakultet stekne svoju staru slavu, što imam čekati - upitao je.

Ranije je danas na neslužbenom sastanku 68 članova Fakultetskoga vijeća FFZG-a predložilo Željku Kamenov, redovitu profesoricu s Odsjeka za psihologiju za o.d. dekana. Prijedlog su uputili rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu. O tom prijedlogu izvijestio je član Fakultetskoga vijeća FFZG-a profesor Neven Jovanović uz napomenu da je na sjednici Sveučilišnoga savjeta u petak, 12. veljače, rektor Damir Boras obavijestio Savjet da je prorektor Miljenko Šimpraga podnio "neopozivu ostavku na funkciju o.d. dekana Filozofskog fakulteta" te da je rektor tu ostavku prihvatio.


Zato, istaknuo je Jovanović, Savjet očekuje da rektor u najskorijem roku predloži Senatu Sveučilišta u Zagrebu imenovanje novog o.d. dekana Filozofskoga fakulteta koji će provesti postupak izbora dekana FFZG-a.

Kako je navedeno, budući da pravni akti Sveučilišta u ovome slučaju nisu jasni po pitanju toga predlaže li novog obnašatelja dužnosti rektor ili vijeće Filozofskoga fakulteta, članovi Fakultetskoga vijeća FFZG-a, htjeli su ovim putem u duhu načela partnerstva i uzajamnosti, istaknutih u Statutu Sveučilišta, iznijeti svoj prijedlog. Istaknuto je kako im se to čini "iznimno važnim upravo zato što prošlo imenovanje o.d. dekana, doneseno protivno volji demokratske većine u vijeću Filozofskoga fakulteta, ne samo da nije dovelo do zadovoljavajućeg rješenja situacije, već je prouzročilo krizu upravljanja, a posljedično i neopozivu ostavku obnašatelja dužnosti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!