Mine još uvijek predstavljaju opasnost, no radi se na čišćenju područja

26.04.2023.

16:58

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Mine u Hrvatskoj

Mine u Hrvatskoj

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Iako je od Domovinskog rata prošlo 28 godina, mine još uvijek predstavljaju opasnost. Minski sumnjiv prostor danas iznosi 148.4 četvorna kilometra i proteže se kroz šest županija. Ovih 28 godina radi se i na čišćenju područja, a samo je u Lici projektom Europske unije do sada očišćeno 1.645 hektara šuma i šumskoga zemljišta. 

Provedba projekta Fearless Velebit započela je 2019. godine, a obuhvatila je šume i šumsko zemljište na zaštićenom području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica.

- Projekt je ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova 34 mil. eura od toga 80 posto se sufinancira iz operativnog programa konkurentnosti i kohezija 29 mil. eura, istaknuo je voditelj projekta Fearless Velebit Božidar Čačić.

Ne samo zbog sigurnosti, projekt je bitan i zbog razvoja gospodarstva, a posebno turizma.

- Obnovili smo i 75 kilometara šumskih cesta što nam je kroz to automatski omogućilo i kvalitetniji pristup i dolazak u područje Velebita, kazao je voditelj UŠP-a Gospić Mario Stilinović.

Sada stručnjaci mogu izaći i sanirati štetu nastalu na velebitskim pašnjacima koji su važni za očuvanje eko sustava ovoga dijela Velebita. 

- To su biljke koje ne mogu rasti u sjeni koje traže jako puno sunca.Koje onda stvaraju travnjak i na tom travnjaku se onda naseljava i cijeli niz različitih životinja, rekao je ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić.

Samo ovim projektom pronađeno je oko tisuću i sedamsto raznih mina. Procjenjuje se da na prostoru Hrvatske još aktivno 12750 minsko- eksplozivnih sredstava koja predstavljaju opasnost lokalnom stanovništvu, ali i posjetiteljima.

- Kroz novu financijsku perspektivu osigurali smo dodatnih 120 milijuna eura kojima će se riješiti dodatni devet tisuća hektara minski sumnjivih područja, naglasio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić.

- Plan je da se Hrvatska razminira do 1. ožujka 2026. godine, ali mi planiramo operacije završiti za Novu godinu 2025. Ostala tri mjeseca je administrativno zatvaranje kompletne priče oko razminiranja, poručio je načelnik Sektora HCR-a Ravnateljstva civilne zaštite Nikša Bogdanić.

Zbog ovog je projekta otvoren još jedan ulaz u Nacionalni park Paklenica, oslobođen je turistički potencijal posebno atraktivnih Tulovih greda gdje je snimljen i film Winnetou. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!