Bačić: Krapinsko-zagorska županija prva će dovršiti obnovu

01.02.2023.

12:28

Autor: Hina/I.B.

Ministar Branko Bačić

Ministar Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Nakon Sisačko-moslavačke županije i Zagreba, novi ministar obnove u obilasku je i Krapinsko-zagorske županije. Branko Bačić poručio je da će novi zakon znatno ubrzati obnovu kuća oštećenih u zagrebačkom i petrinjskom potresu. U društvu krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara u Lazu je obišao gradilište nove područne škole koja se gradi na mjestu stare - srušene zbog oštećenja. Krapinsko-zagorska županija bit će prva u kojoj će završiti obnova nakon potresa.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva prilikom posjeta izjavio je da se javni radovi iznimno dobro provode te će ta županija prva dovršiti obnovu na području zagrebačkog i petrinjskoj potresa.

Nakon radnog sastanka u Krapinsko-zagorskoj županiji, ministar Bačić rekao je da će ta županija prema procjeni završetka radova na objektima u cijelosti utrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti koja su joj namijenjena.

- Danas smo dogovorili kako ćemo odobriti i nove zahtjeve koje će županija dostaviti Ministarstvu, kako bismo još dodatno realizirali određene projekte, rekao je Bačić, dodavši da je riječ o više od 132 projekta koji se realiziraju u Zagorju.

Bačić je na sastanku predstavio i novi Zakon o obnovi koji je, kazao je, još danas u savjetovanju, a u petak će ga uputiti u Vladu. Očekuje da će Vlada novi Zakon usvojiti na sjednici iduće srijede.

- Novim zakonom omogućava se da se princip obnove javnih zgrada i princip nabave koju provodimo za obnovu cjelokupnih projekata koji su oštećeni u potresu primijeni i na javnu infrastrukturu, što je do sada bila otežavajuća okolnost, rekao je ministar.

Nezadovoljstvo zbog spore obnove obiteljskih kuća

Osvrnuo se i na obnovu obiteljskih kuća, naglasivši kako s tim dijelom obnove nisu zadovoljni.

- Zbog toga i radimo novi zakon, kako bismo ubrzali proceduru i pojednostavili postupak i lakše upravljali cjelokupnim procesom obnove, posebno onim dijelom koji se odnosi na izgradnju zamjenskih kuća te konstrukcijsku i nekonstrukcijsku obnovu kuća u privatnom vlasništvu, kazao je Bačić.

Cilj je do treće obljetnice zagrebačkog potresa krenuti s izgradnjom obiteljskih kuća na području Krapinsko-zagorske županije, a do kraja travnja srušiti sve kuće koje su dobile crvene oznake i nakon toga početi s izgradnjom svih objekata koje je potrebno sagraditi na području županije.

- Ova županija će, prema našim procjenama i planu Fonda za obnovu koji će nakon stupanja zakona na snagu biti sastavni dio Ministarstva, biti prva koja će dovršiti obnovu na području zagrebačkog i petrinjskog potresa, rekao je ministar.


Željko Kolar: Posljednjih nekoliko mjeseci napravljen istinski iskorak


Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je obnova, kad je riječ o obiteljskim kućama, 'nestvarno spora'.

- Međutim moram reći da je u posljednjih nekoliko mjeseci na području naše županije napravljen istinski iskorak. Mjesecima sam govorio da neću govoriti o obnovi dok ona fizički ne počne na samom terenu, a to se već u listopadu prošle godine konačno dogodilo, kazao je Kolar.

Istaknuo je da je u KZŽ srušeno 14 kuća, za desetak kuća je već odabran izvođač radova i te će kuće biti srušene tijekom veljače, a još dvadesetak kuća trebalo bi biti srušeno do 1. svibnja.

- Najvažnije je da ćemo do kraja veljače krenuti s izgradnjom sedam zamjenskih kuća, naglasio je Kolar, dodavši kako od ministra očekuje da će 'gledati interese općeg dobra'.

Bačić je nakon sastanka obišao radove na Područnoj školi Laz u Lazu Bistričkom, gdje je stara školska zgrada stradala u zagrebačkom potresu i dodatno oštećena u petrinjskom potresu.

Odlučeno je se zgrada sruši i na njenom mjestu izgradi zamjenska zgrada, a ukupna vrijednost radova s troškovima rušenja i izrade projektne dokumentacije iznosi 1,3 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!