Ministar Beroš: Imamo tzv. hit-mape, mape narudžbi

21.02.2022.

13:04

Autor: HRT

Ministar Vili Beroš

Ministar Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima nakon sastanka s ravnateljima bolnica i bolničkih centara te ravnateljem HZZO-a o nastavku edukacija liječnika i medicinskih sestara oko usklađivanja unosa svih potrebnih podataka u zajednički informatički sustav za naručivanje na preglede. Predstavio je tzv. hit-mape, mape narudžbi, koje će u svakom trenutku pokazati stanje u pojedinim ustanovama i za pojedinog liječnika.

- To je tema o kojoj se puno govori i muči sve zdravstvene sisteme svijeta. Svjedočim da se dugo govori u RH o ovoj temi, no kako epidemija nosi svoje i polučit će niz negativnih posljedica, mislimo da je s obzirom na smanjenje broja zaraženih koronavirusom pravo vrijeme govoriti o listi čekanja. O tome govorimo od 8. mjesec kada smo pokrenuli pilot-projek analize liste čekanja u svim zdravstvenim ustanovama, rekao je Beroš.


Napomenuo je da su o tome prije mjesec i pol dana razgovori počeli s KBC-om  Zagrebi KBC-om Sestre millosrednice i da su rezultati iznenadili. 


- Postigli smo smanjenje broja dana čekanja u određenim kategorijama, što znači da se može, ali o tome se mora razgovarati, kazao je. Navedenu problematiku moramo aktivno rješavati, dodao je.Hit-mape, mape narudžbi za pojedinu ustanovu


Naveo je informatičke platforme Ministarstva zdravstva koje je, kaže, njegova ekipa objedinila.


- Polazimo od četiri parametra. Riječ je materijalno-tehničkim uvjetima, kadrovskim uvjetima, o organizaciji i o predviđenim potrebama hrvatskog građanstva. Kada razgolimo ova četiri elementa, imamo jasan način upravljanja listama čekanja i upravo se nalazimo u toj fazi. U svakoj zdravstenoj ustanovi možemo sagledati tzv. hit-mape, mape narudžbi za pojedine dijagnostičke pretrage u svakoj zdravstvenoj ustanovi, za svakog pojedinog liječnika, rekao je Beroš.


- Ne želimo glumiti nadzornika koji će gledati koliko je tko radio, ali naš je zadatak optimalizirati organizacijski model za naše građane. To je moj zadatak koji sam shvatio jako ozbiljno. Želimo detektirati što u sustavu nije dobro, rekao je.


Dodao je da informatički u svakom trenutku mogu sagledati plan pojedinih zdravstvenih ustanova.


- Objedinili smo postojeće informatičke alate kako bi narudžba bila transparentna, a u budućnosti da je omogućimo putem sustava e-Građani, dodao je.

Prvi sastanak s ravnateljima


- Danas sam se s ravnateljima sastao prvi put, ali želim da se ponovno sastanemo za mjesec dana ili dva kako bi vidjeli rezultate. Vjerujem da je to put kojim trebamo krenuti, ustrajat ćemo na istom. Vjerujem da uređivanjem sustava narudžbi i transparentnošću, možemo iste poboljšati. Nalazimo i načina, ne samo putem prioritetnog naručivanja već i npr. putem onkološke uputnice, omogućiti našim najvulnerabilnijim skupinama da u što kraćem vremenu obave ono što im je potrebno  u zdravstvenom sustavu, kazao je ministar Beroš. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!