09:18 / 02.02.2022.

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.K.

Karačić: Liste čekanja su nešto što je alarmantno

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

Foto: Studio 4 / HRT

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, u emisiji "Studio 4" rekla je kako su liste čekanja u Hrvatskoj bile stalni problem i prije pandemije, a ova krizna situacija je pokazala težinu problema.

Liste čekanja su nešto što je alarmantno

Liste čekanja su nešto što je alarmantno

Foto: Studio 4 / HRT

- Liste čekanja su trenutno nešto što je alarmantno i što zahtijeva promjene odmah da ne bi bilo puno više smrtnosti nego što je imamo, rekla je Karačić dodajući kako izgleda da od ovog gore niti ne može.

- Po pritužbama koje smo dobili od onkoloških pacijenata oni su u nezavidnoj situaciji. Samo jedan dan čekanja kod ovih bolesnika znači otežano liječenje, jer svaki sat u kojem ne dobivaju svoju terapiju je problematično, kazala je Karačić te dodala kako u onkologiji nema čekanja. Svi postupci od dijagnoze do liječenja moraju ići odmah.

Karačić naglašava kako je bilo i pacijenata koje je bilo strah otići na kontrolu da ne bi dobili COVID te je to također, dovelo do problema.

- Taj strah i dalje prevladava zato što nema jasnih uputa kako se treba ponašati, treba li COVID potvrda, hoće li biti obrađeni ili će opet morati čekati određeno vrijeme.... Sada treba prijeći u sve procedure jer nema više opravdanja za njihovo odgađanje ni od strane pacijenata, a ni od strane zdravstvenih ustanova, naglasila je.

Broj pacijenata koji čekaju na prvi pregled se smanjio za oko 10 tisuća, ali to nije razlog naš zdravstveni sustav, već to što su se građani okrenuli privatnim liječnicima.

- Taj pokazatelj nije realan, zato što se pacijente nije ni naručivalo po bolnicama i zdravstvenim ustanovama. Ono što je problem je to da mi nemamo sinergiju privatnog i javnog zdravstva. Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata, upravo je na to upućivala te naglasila kako je važno da su svi zajedno u pandemiji te da tu ne smije biti profita, već da se svi uključe sa svojim resursima, istaknula je.

Karačić dodaje kako privatnici jesu pomogli, ali dogovor između njih i države kao osiguravatelja ne postoji.

- Trebamo istaknuti i problem gdje liječnici u bolnicama šalju pacijente da dođu kod njih privatno. To je sukob interesa kod liječnika koji rade u bolnici i privatno, naglasila je.

Govori kako su u bolnicama obustavljene pretrage koje nisu hitne, tako da su pacijenti prisiljeni otići u privatnu polikliniku na uputnicu, no i tamo se stvaraju liste čekanja. Ako sam pacijent plati pretragu, dolazi na red odmah.

Zapitala se zašto se nešto što je dobro u zdravstvenom sustavu neke zemlje EU, jednostavno ne preslika na Hrvatsku. Kako kaže, sve je moguće, samo je potrebna dobra volja.

- Naš sustav je toliko zastario da više ne može pratiti modernu medicinu, niti ono što današnja medicina pruža. Vodimo se malim promjenama zakona koje ne podržavaju ništa što je danas moguće. Očito da treba nešto mijenjati. Naravno da treba mijenjati i svijest samih pacijenata, naglasila je.

Karačić dodaje kako joj nije jasno zašto svi prijedlozi koje je Udruga, temeljena na znanstvenim istraživanjima, dala Ministarstvu zdravstva nisu prihvaćeni. Kako kaže, ako je drugim zemljama EU važno naše mišljenje, ne shvaća zašto se to u Hrvatskoj ne prepoznaje, a na tome bi mogli profitirati i pacijenti i liječnici.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!