Butković: Radovi na drugoj cijevi tunela Učka idu jako dobro

12.07.2022.

14:10

Autor: Marko Percan/Dnevnik/HRT

Tunel Učka

Tunel Učka

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Gradilište druge cijevi tunela Učka jedna je od najvećih cestovnih investicija u Hrvatskoj. Iskopano je više od dva kilometra nove cijevi. Pred radnicima je do konačnog probijanja još godinu dana posla. Sve se događa u vrijeme vala poskupljenja, što itekako utječe na planirane dovršetke građevinskih projekata.Radna snaga je hrvatska, kao i angažirane tvrtke. Radi se u tri smjene, 24 sata, svaki dan. Pritom je najveći izazov svladati geologiju Učke koja donijela je i probleme. Nešto lošija geologija je na Kvarnerskoj strani, više je gline i lošeg materijala, punktova, kaverni, špilja. No napreduje se dobro, nešto malo je izgubljeno na vremenu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je gradilište druge cijevi tunela Učka, trenutno jedne od najvećih infrastrukturnih cestovnih investicija u zemlji, koja uključuje kilometar ceste s istarske te 500 metara ceste s kvarnerske strane.

- Radovi idu jako dobro, u ovom trenutku s obje strane, istarske i kvarnerske, do sada je ukupno probijeno više od dva kilometra nove tunelske cijevi i očekujemo kroz godinu dana spajanje i probijanje tunela u cijelosti, kazao je ministar Butković, zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciju ovog važnog infrastrukturnog projekta.

Po njegovim riječima, do kraja ove godine očekuje se da će sve proceduralne stvari biti gotove, što uključuje i Europsku komisiju i odluku Vlade kako bi početkom godine krenuli radovi na završetku istarskog ipsilona odnosno zadnje faze 2B2 i 2B3, čime će se, kako je rekao "istarski ipsilon u potpunosti integrirati u prometni sustav Hrvatske".

Probleme stvaraju poremećaji na svjetskom tržištu. Cijene materijala mijenjaju se, rastu. Vladinu pomoć trebaju i naručitelji i izvođači. 

- Novi val poskupljenja utječe na radove, mnogi su infrastrukturni projekti dovedeni u pitanje jer je u vrijeme ugovaranja i predaja ponuda bila jedna cijena, a sada je ona znatno veća. Vlada je stoga po pitanju poremećaja cijena na tržištu dala mogućnost da se naručitelji radova i izvođači u zakonskoj proceduri uz posredstvo revizija o tome dogovore, naglasio je Butković.

Nakon obilaska gradilišta, održano je i potpisivanje Sporazuma vezano uz spojnu cestu Dobreć - PUO Kvarner, koji definira izgradnju budućeg čvora Dobreč, a koji će biti ujedno spoj na budući istarski ipsilon.

Izgradnja druge cijevi tunela Učka dio je projekta Dopuna na puni profil dionica Vranja - Tunel Učka u okviru kojeg će se izgraditi osam kilometara dionice, uključujući drugi trak od čvora Vranja do tunela Učka / Portal Kvarner i drugu cijev tunela Učka u duljini od 5,63 kilometara.

Tunel bi fizički trebao biti probijen negdje na ljeto 2023., a radovi kompletno završeni 2024. godine.

Generalni direktor Bina Istre Dario SIlić kazao je kako se na gradilištu po visokim standardima vodi briga o zaštiti radnika i o zaštiti okoliša.

- Cilj je spojiti se s Hrvatskim autocestama na Matuljima, tako da se od Pule do Zagreba može doći za dva i pol do tri sata bez zaustavljanja. Ovo je jedan od najprometnijih pravaca, preko 10 tisuća vozila dnevno, zaključio je Silić.

Butković: Mjesto potpredsjednika Vlade za mene je čast

Na novinarski upit zašto je u veljači rekao da su njegove sposobnosti srednje razine, a sada će prihvatiti ulogu potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, ministar Butković je rekao da se to odnosilo na pitanje obnove.

- Ja nikad o sebi nisam imao visoko mišljenje, uvijek sam bio skroman, mislim da ne znam sve i ne tvrdim da znam sve. Mjesto potpredsjednika Vlade je za mene, naravno, čast i ja vjerujem da sa svojim iskustvom, stranačkim stažom i svime što radim u resoru koji vodim šest i pol godina mogu doprinijeti da se realiziraju svi ovi projekti do kraja i da se uhvatimo u koštac sa svim izazovima koji slijede najesen, kazao je Butković.

Nastojat će, kako je rekao, "svojim srednjim intelektualnim sposobnostima odraditi posao kako spada".

- Iskreno, ja nisam ni sada imao ambicije da preuzmem taj resor, nisam se trgao za to mjesto. Nakon odlaska Marića predsjednik je odlučio i ponudio da ja to preuzmem i ja ću se potruditi da to odradim maksimalno korektno, poručio je ministar Oleg Butković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!