13:56 / 25.01.2022.

Autor: HRT

Horvat: Prve ugovore za prve zamjenske obiteljske kuće imat ćemo do kraja siječnja

Darko Horvat

Darko Horvat

Foto: HTV / HRT

Ministar Drako Horvat obratio se javnosti nakon koalicijskog sastanka i rekao je kako je dominirala tema obnove u Sisačko-moslavačkoj županiji, području Zagreba i Krapinsko-zagorske županije te je rekao kako nije bilo disonantnih tonova.

- Upoznao sam ih s napretkom dinamike faze obnove i pobrojao sve javne pozive koji su otvoreni. Napomenuo konkretna provedbena tijela koja u ovom trenutku imaju ingerenciju i korigirati ako su shvatili da su preoštro postavili natječajne uvjete. Napomenuo sam da smo imali koordinaciju s administracijom Grada Zagreba i da se tamo vide pomaci i odgovorio na nekoliko pitanja. Nakon kratke retrospektive, razgovarali smo oko divljanja cijena energenata i građevinskog materijala, mislim da i tu polako dolazi sve na svoje mjesto i referendumsko pitanje kao nezaobilazna tema koalicijskog sastanka, rekao je uvodno Horvat. 

Naglasio je kako je već ranije rekao da će prve ugovore za prve zamjenske obiteljske kuće imati do kraja siječnja.

- 17. siječnja potpisan je prvi natječaj. Mi u ovom trenutku u segmentu ugovorenog imamo preko 244 milijuna kuna. U sljedećih dva mjeseca ta će brojka biti na 540. U procesu javne nabave u sljedećih 60 dana očekujemo raspisanih natječaja u volumenu do milijardu kuna. U ovom trenutku razgovaramo s jedinicama lokalne samouprave i definiraju se prioriteti i točna mjesta na kojim će se zamjenske kuće raditi. Sukladno svim onim preduvjetima koje nam je struka stavila na stol. Mi smo u proteklih godinu dana napravili sva potrebna mjerenja.

Na novinarsko pitanje je li točno da je potpisano 30 ugovora, rekao je da su u procesu potpisivanja.

- U ovom se trenutku definiraju prioriteti i lokaliteti gdje će se tih prvih 30 početi graditi. Ja sam siguran da ćemo mi u sljedećih nekoliko dana imati jasno ime, prezime i katastarsku česticu, rekao je.

Horvat je naglasio kako je njegova poruka Obrtničkoj komori bila vrlo jasna - da obnova Zagreba i zagrebačke okolice i obnova Sisačko-moslavačke županije nije predmet samo angažmana projektanata i građevinske operative Zagreba i okolice.

- Napravili smo sustav transparentne obnove, sve nabave veće od 20.000 mogu se vidjeti. Maksimalno smo skratili žalbeni postupak i uveli mehanizam eŽalbe i okvirnog sporazuma. Smatram da u segmentu javne nabave više nema prepreka da se dinamika ugovaranja drastično poveća, rekao je Horvat.

- Mi smo danas s aspekta generiranja zahtjeva za nadoknadu sredstava na 383 milijuna kuna, iz tjedna u tjedan sva provedbena tijela obavještavaju nas u kojoj su fazi, dodao je o utrošenim sredstvima.

Komentirao je stan Frke Petešića.

- Odgovorno tvrdim, gospodin Frka Petešić ima pravo na taj stan, dobio ga je potpuno legalno i koristi ga sukladno hrvatskim zakonima.

Osvrnuo se i na slučaj Đerek.

- Gospođa Đerek, 20. rujna 2020. godine dobiva otkaz zbog nepoštivanja radnog prava. Redovni otkaz nakon niza opomena, internih procesa koje je vodila tadašnja i sadašnja direktorica, gospođa Sabo. Ne želim komentirati nešto što je u ovom trenutku predmet sudskog spora. Pričekajmo odluku suda, nakon toga prihvatimo što će sud dosuditi i nakon toga ćemo imati raspetljanu situaciju, rekao je.

- Što se tiče samog stana u Jurišićevoj, ja ću vas podsjetiti da su svi mediji četiri mjeseca apostrofirali Jurišićevu kao dobar ili odličan primjer samoobnove do trenutka dok se nije uspostavilo da je jedan stan u toj višestambenoj zgradi i državni, u kojem je  država odreagirala i brzo i korektno kao i svi privatni stanari, gdje država nijednim aktom nije zaustavila proces samoobnove koji spram zelene markice nije uopće trebao ići u konstrukcijsku obnovu. Konstrukcijska obnova bila je jednoglasni stav svih stanara, gdje je među njih sedam bila i osma, državna nekretnina, rekao je. 

Horvat je pitao prisutne može li se zamisliti situacija da državne nekretnine, odnosno ministarstvo, nije odreagiralo kao što je odreagiralo te kakva bi današnja situacija bila.

- U jednoj višestambenoj zgradi, obnovljeno je sedam stanova i jedan državni nije i jedino državni i naknadno ulazi u proces obnove. Gospođa Sabo je napravila javnu nabavu i kroz javnu nabavu ugovorila one radnije koji su obnavljali državni stan. Kroz jedan interni revizijski proces ustanovili smo da nikakvih protuzakonitih i čudnih koraka nije bilo, rekao je Horvat.   

Upitan osjeća li se kao teret Vladi Andreja Plenkovića, Horvat je odgovorio kako kolega Hrebak i Čačić vrlo konstruktivno diskutiraju na koalicijskom sastanku te da nije čuo kritike kroz medije i ne misli preko medija odgovarati na njih. 

- Postavio sam dva izričito jasna pitanja je li ima netko kakav konstruktivan prijedlog kako bi se sustav i dinamika mogla unaprijediti. Nakon elaboracije svega što smo dosad napravili, konstruktivnih prijedloga nije bilo, zaključio je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!