Bivša djelatnica Državnih nekretnina navela brojne nepravilnosti koje je prijavila

25.01.2022.

10:51

Autor: HRT/Hina

Maja Đerek

Maja Đerek

Foto: HTV / HRT

Bivša djelatnica Državnih nekretnina Maja Đerek, koja je prijavljivala brojne nepravilnosti, stala je pred novinare. Među ostalim, rekla je da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi birao stan te da je stan koji koristi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić obnovljen mjesec dana nakon potresa.

U Hrvatskom saboru raspravlja se o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača, pa je tom prilikom govorila i Maja Đerek

- Trenutno postoji mnogo nas koji smo prijavili napravilnosti i odlučili smo se grupirati i iznijeti javnosti i putem amandmana na ovaj zakon koji je na prvom čitanju, nekako iznijeti one stvari koje su dosad kočile zakon. Zakon je bio mrtvo slovo na papiru, nikoga nije zaštitio dosad, a već je dosta na snazi. Ja sam prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci sam dobila otkaz, od toga je prošla godina i 4 mjeseca, nisam dobila sudsku zaštitu i nisam dobila nijedan odgovor iz državnog tijela na svoje prijave. Treba raditi na tome da sustav zaštiti zviždače i da ne budu stigmatizirani, rekla je.


Naglasila je kako je prijavljivala činjenicu da postoji puno državnih prostora i državnih stanova za koje se uopće nije naplaćivalo korištenje, to je, kaže, golem novac.

- Prijavljivala sam da postoje ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da se besplatno koriste prostori, to su bili glavni razlozi i naravno postojale su situacije da su moji nadređeni štitili određene osobe i to su glavni razlozi mojih prijava, rekla je.

Rekla je kako Frka-Petešića ne bi komentirala, jer u tom sektoru nije radila, ali ima saznanja jer je radila u Državnim nekretninama.

- Ali činjenica je da su Državne nekretnine provele jednostavnu javnu nabavu i da je stan u mjesec dana od potresa obnovljen, dodala je.

Đerek: Integritet, savjest i moral nemaju cijenu

Istaknula je kako je prijavljivala Nadzornom odboru od kojeg nikad nije dobila odgovor.

- Prijavljivala sam tadašnjem ministru i sadašnjem koji je tada tek došao na funkciju, pismeno i usmeno, prijavljivala sam i tijelima unutar Državnih nekretnina, na kraju sam podigla dvije tužbe i kada sam vidjela da od toga ništa podnijela sam i kaznenu prijavu USKOK-u koja je, pretpostavljam, u obradi, nisam dobila povratnu informaciju još uvijek, rekla je.

Na pitanje novinara o stanu ministra Banožića rekla je da je ministar sam sebi birao stan.

- Meni je moja nadređena rekla da je ona s njim bila u tom stanu i da je taj stan izabran za njega, inače to tako ne funkcionira, rekla je Đerek za medije.

Đerek je istaknula i da bi sve ponovila te da nikada nije dvojila oko toga "jer je najgori osjećaj kada netko misli da vas može kupiti radnim mjestom ili pozicijama".

- Integritet, savjest i moral nemaju cijenu, poručila je Đerek.

Cvrtila: Zakon nije dobar jer dozvoljava da prijavitelj dobije otkaz

Bivša direktorica EKO Moslavine Adrijana Cvrtila, koja je prijavila gradonačelnika Kutine zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem, poručila je ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici da mu je "prijedlog novog zakona manjkav i veoma loš".

Podsjetila je da je prošle godine kazneno prijavila nepravilnost u gradskom poduzeću EKO Moslavina, čega je nusprodukt bio istražni zatvor za gradonačelnika, bivšeg predsjednika, potpredsjednika i oporbenog vijećnika Gradskog vijeća Kutine.

- Prijavila sam trgovanje utjecajem, kupovinu vijećnika i uhljebljivanje u gradskoj tvrtki EKO Moslavina, nakon čega sam smijenjena s mjesta direktorice te tvrtke, a nedugo zatim je radno mjesto na koje sam trebala biti raspoređena ukinuto i sada sam višak u tvrtki u kojoj radim od 2008. i u radnom sam sporu s njom, kazala je.

Cvrtila smatra da ovaj zakon ne štiti prijavitelje nepravilnosti "jer dozvoljava da prijavitelj dobije otkaz, da ga se psihički zlostavlja u okolini iz koje dolazi".

- Osim što sam ostala bez radnog mjesta i prihoda, terorizira me se psihički i ne vidim kako će me novi zakon zaštititi jer neće spriječiti ni otkaz niti daje opciju osnivanja nekog fonda putem kojeg bi se zbrinulo zviždače do pravomoćne presude, odnosno, povratka na radno mjesto.

- Usto, 'zaradila' sam i devet privatnih tužbi za klevetu, od čega čak šest od gradonačelnika Kutine i ti će me sudski postupci vjerojatno koštati oko 200 tisuća kuna, a ja taj novac nemam, ukazala je na probleme zviždača Cvrtila koja smatra da je taj zakon 'mrtvo slovo na papiru'.

No, unatoč svim problemima s kojima se sada suočava, poručila je, ponovno bi prijavila nepravilnosti.

Socijaldemokrati su na dan kada se u Saboru raspravlja o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti doveli zviždačice koje su na konferenciji za novinare ispričale što im se dogodilo nakon što su prijavile nepravilnosti, a Romana Nikolić iz Kluba socijaldemokrata kazala je da se treba izboriti za zviždače i omogućiti im da prijavljuju nepravilnosti bez straha za svoju budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!