Malenica: Povećanje za suca prvog stupnja iznosit će 513 eura

04.05.2023.

Zadnja izmjena 17:22

Autor: HRT/Hina/A.S.

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: HTV / HRT

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je najavu sudaca da 8. svibnja idu u bijeli štrajk te njihovo ne prihvaćanje njegova prijedloga. Dodaje da su svjesni problematike plaća sudskih djelatnika te da će mjesečno povećanje plaća prvostupanjskih sudaca iznositi 513 eura. 

- S predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca počeli smo razgovore još prošle godine i predložili određena povećanja, koja su samo dio ovih nekih povećanja koje sada imamo. Tada su njima bili prihvatljivi. Međutim, zbog modela na koje je to povećanje išlo odustali smo i pokrenuli novu proceduru kroz izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih sudskih dužnosnika, rekao je Malenica.

Svjesni smo i toga da suci prvog stupnja odrađuju najveći dio posla unutar sudstva, a isto tako i državni odvjetnici unutar državnih odvjetništva, kazao je Malenica.

Prijedlog Ministarstva, koji ide u proceduru, povećat će koeficijent pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21, osnovnice svim pravosudnim dužnosnicima za 8 posto, uz dodavanje određenih materijalnih prava koja suci dosad nisu imali.

- Kada se povećanja i dodaci skupe, na mjesečnoj razini za prosječnog suca prvog stupnja to povećanje bi iznosilo 513 eura, dok bi za suce viših sudova bilo nešto manje, naveo je.

Podsjetio je da je Ministarstvo pravosuđa sa sucima počelo razgovor o plaćama još prošle godine, gdje su predložili određena povećanja koja su predstavnicima sudaca bila prihvatljiva. 

- Međutim, zbog modela na koje je to povećanje išlo odustali smo i zapravo pokrenuli novu proceduru kroz izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, objasnio je.

Rasprava o statusu pravosudnih dužnosnika, kaže, ide u dva koraka. 

U prvom je koraku navedeno povećanje koje ide u hitnu proceduru, a drugi korak, koji ide do kraja godine, jest indeksacija, odnosno stupnjevanje pravosudnih dužnosnika prvoga stupnja.

U drugom koraku riječ je o raspravi o određenim materijalnim pravima i ujednačavanju koeficijenata sudaca specijaliziranih sudova, visokih sudova i viših sudova.

- Mi kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta. Vodili smo razgovore i s predsjednikom Vrhovnog suda i njegovim zamjenicima o tom povećanju i suglasili smo se da idemo u dva koraka, komentirao je Malenica priopćenje Vrhovnog suda da je za bijeli štrajk odgovorna izvršna vlast.

Istaknuo je da su sva predviđena povećanja postavljena u okviru proračunskih mogućnosti.

Ministar je odgovorio i na pitanje o transparentnosti DORH-a na temu anonimne prijave zbog koje je bivša ravnateljica Uskoka Vanja Marušić odstupila s te dužnosti.

- Nisam imao dodira s tom anonimnom prijavom, znači ovdje se radi o postupku unutar Državnog odvjetništva, vjerujem da će biti i prilika u saborskom odboru da se o tome raspravi, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!