Vrhovni sud o bijelom štrajku: Odgovornost izvršne vlasti

04.05.2023.

14:23

Autor: HRT

Zgrada Vrhovnog suda RH u obnovi

Zgrada Vrhovnog suda RH u obnovi

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vrhovni sud je, u povodu odluke Udruge hrvatskih sudaca kojom se suce poziva na tzv. bijeli štrajk objavio priopćenje u kojem ističe kako smatra da je za nastalu neželjenu situaciju pretežito odgovorna izvršna vlast svojom politikom nametanja sudbenoj vlasti brojnih bitnih, a nepovoljnih uvjeta života i rada, pri čemu je ignorirano mišljenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Vrhovni sud poziva suce da tijekom bijelog štrajka budu suzdržani i da ga provedu sa što manje štetnih posljedica za stranke.

Prilikom donošenja tih odluka u potpunosti je ignorirano mišljenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Tako ističemo primjere povišenja norme, imenovanja vještaka, sigurnosnih provjera, donošenja čestih izmjena ključnih zakona, o čemu je detaljno Hrvatski sabor i hrvatsku javnost izvijestio predsjednik Vrhovnog suda, navodi se u priopćenju najvišeg suda. 


Vrhovni sud ističe da je sudbena vlast tretirana kao dio Ministarstva pravosuđa i uprave 


Vrhovni sud Republike Hrvatske navodi da i nakon više od 30 godina od donošenja Ustava načelo podjele vlasti nije provedeno, jer su prema zakonskim rješenjima sudovi dovedeni u poluovisan odnos prema Ministarstvu pravosuđa, odnosno prema izvršnoj vlasti.


U priopćenju se navodi da je jedini značajni korak u smjeru neovisnosti sudbene vlasti bio Zakon o plaćama sudaca iz 1999. godine koji je bio korak u smjeru priznavanja sudačkog statusa, ali je taj zakon propustio propisati indeksaciju plaća, zbog čega danas suci imaju gotovo istu plaću kao što su je imali te godine. 


Ignorirana rješenja koja je predlagao predsjednik Vrhovnog suda


Ističe se da je predsjednik Vrhovnog suda više puta naznačio da će loši uvjeti rada uz problem plaća dovesti do nezadovoljstva postojećim stanjem, najprije na prvom stupnju suđenja i za to predložio rješenja, koja su trebala problem riješiti kratkoročno, a nakon toga i dugoročno, uvažavajući ustavni položaj sudbene vlasti, ali koja su potpuno ignorirana.


Vrhovni sud Republike Hrvatske ukazuje da suci kao nositelji sudbene vlasti i suci EU-a, bez prosvjednih akcija i mimo njih imaju još dovoljno mogućnosti utjecati na izvršnu i zakonodavnu vlast da stvori takve radne i životne uvjete za sve zaposlene u sudovima, prvenstveno za same suce koji će biti sukladni pravnom statusu koji im pripada s obzirom na njihov ustavni položaj.


"Vrhovni sud Republike Hrvatske očekuje da će suci i izvršna vlast shvatiti da problem ne može biti sveden na razinu samo sindikalnog pregovaranja između Udruge hrvatskih sudaca i Ministarstva pravosuđa i uprave. Rješenje problema treba tražiti na način kako je to predložio predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske", stoji uz ostao u priopćenju.


Na kraju, Vrhovni sud apelira na suce da tijekom tzv. bijelog štrajka budu suzdržani i da ga provedu sa što manje štetnih posljedica za stranke, kako ni jednoj od njih ne bi bila nanijeta nadoknadiva šteta.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!