Malenica o pravosuđu: Nedopustivo dugo traju postupci, bit će određeni rokovi

12.02.2022.

20:01

Autor: Dnevnik/HRT

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

Foto: Dnevnik / HRT

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je o izmjenama zakona koje bi trebale poboljšati učinkovitost pravosuđa. Građanima je vrlo važno kako smanjiti dugotrajnost postupaka, kazao je.  

- Svjesni smo nužnosti promjena u pravosuđu. Sustavno smo tome pristupili, da do tih promjena i dođe. Imamo zakonodavne aktivnosti, organizacijski okvir i razvojne projekte, rekao je naglašavajući važnost Zakona o parničnom postupku.

Svjesni činjenice da postupci traju dugo, da imamo veliki broj neriješenih predmeta, kroz Zakon o parničnom postupku ide se za tim da se uvedu rokovi za suce, da se parnični postupak modernizira, kazao je ministar. 

Istaknuo je da je građanima važan plan upravljanja postupkom, da stranke na prvom ročištu znaju sljedeća ročišta, dokaze koje treba pripremiti i rokove u kojima ih treba podnijeti. Zakon o parničnom postupku je, kaže, jedan mali dio mozaika koji se slaže da bi pravosuđe bilo učinkovito i efikasno.

Što se tiče rokova trajanja postupaka, oni će biti 2 godine za donošenje prvostupanjske presude, godinu dana za žalbeni postupak, 6 mjeseci pripremno ročište i 2 godine revizija. Vjeruje da će izmjene ovoga Zakona polučiti određene rezultate.

- Nedopustivo je da postupci traju ovoliko dugo, da imamo ovoliko neriješenih predmeta. Mi kao ministarstvo smo odgovorni prema našim biračima, trebamo učiniti sve promjene da se poboljša stanje u pravosuđu i da građani mogu pravdu ostvariti u što kraćem roku, rekao je.

Predsjednik Ustavnog suda je rekao da postavljanje rokova možda nije najbolja ideja, Malenica kaže da Dobronić možda ne gleda cjelokupnu sliku, mozaik koji se slaže.

- Imat ćete pravnu sigurnost, znat ćete u kojem će vremenskom okviru završiti vaš postupak. Bitan je procesni kalendar, odnosno, plan upravljanja postupkom kako bi stranka mogla znati koje je aktivnosti očekuju tijekom postupka, rekao je.

Vjeruje da će i oporba pozdraviti izmjene. Osvrnuo se i na Zakon o kaznenom postupku, kaže kako je "nedopustivo da određeni predmeti idu u zastaru".

- Imamo puno anomalija u praksi, ne možemo stajati prekriženih ruku i čekati da se skupi dovoljan broj izmjena. Kada postoji situacija, idemo ju riješiti kroz izmjenu propisa. Istaknuo bi još da su ulaskom u EU hrvatski suci postali europski suci i mi poštujemo europsku regulativu. Tu su potrebne određene izmjene radi usklađivanja s europskim propisima, objasnio je ministar.

Na pitanje kako smanjiti broj predmeta koji dolaze sucima Malenica je rekao da je pravo na sud jedna od okosnica vladavine prava.

- Ne možete zabraniti nekome da pokuša pravdu ostvariti na sudu, niti možete utjecati na trgovačka društva u vlasništvu države ili jedinice lokalne samouprave da ne idu u sporove. Ako bi im nekako zabranili ili ograničavali, objašnjava da bi to bilo protuustavno.

- Mi ćemo kroz izmjene Zakona o mirenju, koje pripremamo do kraja ove godine, svakako pokušati da što manje postupaka završi na sudu (...) Imamo važeći Zakon o mirenju koji nije polučio određene rezultate, idemo s novim Zakonom, a formirat ćemo i Centar za mirenje u Zagrebu i 3 velika grada i idemo s donošenjem novog Zakona o izvanparničnom postupku koji nije donesen od 1934., također ćemo pokušati dio postupaka maknuti sa sudova, zaključio je.

Sve je to, naglasio je Malenica, jedan mozaik koji se slaže da bi pravosuđe bilo učinkovito i efikasno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!