11:39 / 25.04.2021.

Autor: HRT/IMS

Beroš poziva na prijavu putem platforme 'Cijepi se'

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HRT / IMS

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je prilikom posjeta Općoj bolnici Zadar izjavio kako nije istina da platforma cijepise.hr ne funkcionira te je, pozvavši građane da se prijave, poručio i da će svi biti cijepljeni.


Objasnio je kako su liječnici obiteljske medicine ti koji određuju prioritete pri cijepljenju i ponovno pozvao sve da se prijave na platformu.

- Možda ne funkcionira onako kako smo željeli, ali radi dovoljno da zadovolji izazove cijepljenja. Čitam da je došlo i do kraha cijepljenja. To nije točno! Podižemo broj procijepljenih u jednom danu, trenutačno se cijepi oko 23 tisuće građana dnevno, rekao je ministar zdravstva.

Za svoj rad odgovara hrvatskim građanima, ističe Beroš i tvrdi da je učinio sve da omogući adekvatan odgovor hrvatskog zdravstva na koronakrizu. I na taj je odgovor, kaže, ponosan.

Beroš je istaknuo kako je svjestan i svoje odgovornosti, ali je dodao da je sustav decentraliziran i da svi županijski zavodi za javno zdravstvo organiziraju cijepljenje na svojem području.

Potvrdio je da su jučer iz Ministarstva zdravstva poslali demantij za broj obrisanih s platforme.

- Grad Zagreb i druge županije koriste platformu, možda ne u onom opsegu u kojemu bismo mi željeli, ali koriste. Lokalne platforme ne objedinjuju ono što je potrebno za organiziranje sustava. Možete cijepiti ljude, ali nakon toga morate to unijeti u sustav koji objedinjuje sve za zelene covid putovnice, rekao je Beroš.

Javite se i bit ćete cijepljeni

Dometnuo je kako nije njemu kao ministru sinula ideja da bi trebala platforma, nego je to sugerirala struka. Ona im je sada na dispoziciji, kazao je te dodao da nema dupliciranja ni brisanja.

- Javite se i bit ćete cijepljeni, poručio je ministar zdravstva i pozvao sve da se prijave.

Rekao je i kako se cjepivo ne baca, sve se doze iskoriste, punktovi su puni, a sve će se još ubrzati.

- Svi resursi se moraju mobilizirati kako bismo cijepili što više ljudi i dosegli do 55 posto procijepljenosti do početka ljeta, što će nam omogućiti i sigurniju turističku sezonu, naglasio je hrvatski ministar zdravstva.

Kao najvažniji izazov spomenuo je reformu zdravstvenog sustava i osiguranje financijske stabilnosti.

- Ova kriza je naglasila sve ono dobro u našem zdravstvenom sustavu, ali i određene elemente poput financijske nestabilnosti. Apsolutno je vrijeme za promjene sazrelo i ne možemo ih više odgađati. Osnovni cilj uz postizanje organizacijskog poboljšanja hrvatskog zdravstvenog sustava će biti postizanje financijske stabilnosti, rekao je Beroš.

O dugu veledrogerijama

Podsjetio je da su riješili pitanje dugovanja prema veledrogerijama do kraja godine i tako 'kupili vrijeme' i omogućili da pacijenti ne strahuju da će ostati bez svoje terapije. Dodao je da je HZZO dobio zadatak analizirati i narudžbe i potrebe lijekova za hrvatski zdravstveni sustav.

Komentirao je i limite zdravstvenih ustanova kazavši da nisu objektivni ni dobri, o čemu svjedoči i primjer upravo zadarske bolnice.

- Potrebe samo za plaće se odnose na 115 posto limita što znači da limit koji ima zadarska bolnica nije dovoljan ni za isplatu plaća zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, a gdje su još zdravstveni sustav te optimizirati procese da nabavljamo ono što je potrebno. potrošni i ugradbeni materijal, lijekovi, energetika i ostalo, rekao je Beroš dodavši da su korekcija limita, njegovo prilagođavanje, adekvatno formiranje cijene zdravstvene usluge, nužni.

Ministar je izvijestio i kako je danas u zadarskoj bolnici 78 covid bolesnika, a 13 ih je na respiratoru. Ukoliko bude potrebe za novim hospitalizacijama, spreman je novi odjel s 30 kreveta.

Novinari su ministra pitali i o slučaju potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića koji je primio obje doze cjepiva a ipak se zarazio.

- To je vrlo rijedak slučaj, a sva cjepiva koja koristimo u Hrvatskoj trebala bi odgovarati na sve sojeve virusa koji su prijavljeni kod nas, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!