18:17 / 24.04.2021.

Autor: HRT/D.M.

Ministarstvo o problemima s platformom 'CijepiSe'

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / PIXSELL

Platforma za prijavu cijepljenja građana protiv COVID-19 cijepise.zdravlje.hr ima manjkavosti na čijem otklanjanju se žurno radi. Svi prijavljeni u sustav CijepiSe vidljivi su na svim kanalima koji taj sustav objedinjuje: obiteljski liječnici, internetska stranica cijepise.zdravlje.hr, pozivni centar 0800 0011 i županijski zavodi za javno zdravstvo. Prema tome, svi prijavljeni u sustav CijepiSe dobit će svoje termine za cijepljenje, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Izradu same platforme cijepise.zdravlje.hr Ministarstvo zdravstva pokrenulo je krajem prošle godine, kada je bilo izvjesno da će biti dostupno cjepivo, dodaje se u priopćenju.

Stručne službe Ministarstva zdravstva zadužio sam, na traženje epidemiološke struke, da provedu postupak definiranja i nabave, a izradu platforme dobile su tvrtke koje po već postojećim ugovorima s Ministarstvom zdravstva imaju ugovoreni zadatak unapređenja i prilagodbe sustava novim potrebama, kao što je stvaranje platforme za registraciju interesa za cijepljenje protiv COVID-a, ističe ministar zdravstva Vili Beroš i kategorički odbacuje sve optužbe o bilo kakvom pogodovanju.

Radi se na uparivanju podataka

Platforma je do sada pokazala određene manjkavosti za koje je Ministarstvo zdravstva kao naručitelj od ugovornih izvođača zatražilo njihovo žurno i učinkovito otklanjanje kako bi se program cijepljenja učinkovito održavao. Jednokratna tehnička pogreška u sustavu, zbog koje su na cijepljenje pozvani građani mlađe životne dobi umjesto starijih, odmah je otklonjena, kao što se radi i na uparivanju podataka za oko 200 građana koji u testnoj fazi nisu uključeni.

Izostala puna suradnja pojedinih liječnika

Uz to, izostala je i puna suradnja pojedinih liječnika obiteljske medicine glede ažurnog unošenja podataka na platformu, kao i koordinacija županijskih zavoda za javno zdravstvo, od kojih su neki izradili posebne baze podataka samo za vlastite potrebe. Sve to pridonijelo je da za sada platforma ne ispunjava u potpunosti tražene zadatke i očekivanja. Ministarstvo zdravstva kao naručitelj i ugovaratelj izrade platforme inzistira na poštovanju ugovorenih obveza od strane tvrtki izvođača, stoji u priopćenju.

Uz otklanjanje teškoća i mobiliziranje svih službi, nastavljamo trend rekordnog porasta cijepljenih koji trenutačno bilježi više od 23.000 cijepljenih u jednom danu. Taj broj najbolji je pokazatelj dosadašnjeg procesa cijepljenja koji ne opravdava spomenute manjkavosti, ali uvjerljivo ih nadilazi i bliži nas cilju procijepljenost građana veća od 50% u lipnju ove godine. 

Iz priopćenja Ministarstva zdravstva

Iz priopćenja Ministarstva zdravstva

Foto: HTV / HRT

Ministarstvo: Platforma funkcionira u svim županijama

Potaknuti medijskim izjavama ravnatelja Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar“ Zvonimira Šostara koji tvrdi da platforma Cijepise.zdravlje.hr nije funkcionalna, Ministarstvo zdravstva ističe da su ordinacije obiteljske medicine na području Grada Zagreba do sada preuzele 19.844 prijava građana iz platforme, a od 21. travnja kada je počelo masovno naručivanje građana s platforme na Zagrebački Velesajam, iz Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar“ preuzeli su iz platforme cijepise.zdravlje.hr svega 2.682 termina, stoji u naknadno poslanom priopćenju Ministarstva zdravstva.

U sustav CijepiSe je do sada prijavljeno 198.274 od kojih je 45.416 građana cijepljeno građana te su vidljivi na svim kanalima koji taj sustav objedinjuje: obiteljski liječnici, internetska stranica cijepise.zdravlje.hr, pozivni centar 0800 0011 i županijski zavodi za javno zdravstvo. Prema tome, svi prijavljeni u sustav CijepiSe dobit će svoje termine za cijepljenje.

Isto je važno naglasiti da obiteljski liječnici mogu naručiti na masovni punkt sve svoje pacijente koji su se bilo kojim kanalom prijavili na platformu cijepise.zdravlje.hr. Do sada su 492 ordinacije liječnika obiteljske medicine na razini Hrvatske preuzele 45.437 prijava građana iz platforme cijepise.zdravlje.hr. U nastavku teksta navodimo broj ordinacija obiteljske medicine po županijama:

3 ordinacije iz Bjelovarsko-bilogorske županije, 5 ordinacija iz Međimurske županije, 19 ordinacija iz Dubrovačko-neretvanske županije, 6 ordinacija iz Ličko-senjske županije, 19 ordinacija iz Karlovačke županije, 23 ordinacije iz Koprivničko-križevačke županije, 23 ordinacije iz Krapinsko-zagorske županije, 53 ordinacije iz Osječko baranjske županije, 26 ordinacija iz Istarske županije, 21 ordinacije iz Primorsko-goranske županije, 14 ordinacije iz Sisačko-moslavačke županije, 6 ordinacija iz Požešk-slavonske županije, 16 ordinacija iz Brodsko-posavske županije, 58 ordinacija iz Splitsko-dalmatinske županije, 3 ordinacije iz Šibenske županije, 22 ordinacije iz Varaždinske županije, 27 ordinacije iz Vukovarsko-srijemske županije, 4 ordinacije iz Virovitičko-podravske županije, 14 ordinacije iz Zadarske županije, 38 ordinacije iz Zagrebačke županije te 92 ordinacija iz Grada Zagreba.

S dolaskom dovoljne količine cjepiva počelo je i masovno naručivanje s platforme od 13.4. za Varaždinsku županiju, od 14.4. za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, od 21.4. za Grad Zagreb te od 24.4. za Splitsko-dalmatinsku županiju. U tom periodu je poslano 5.358 poziva, a za slijedeći tjedan je već pripremljeno slanje 2.392 poziva za već isplanirane termine koji će se slati dva do tri dana prije samog cijepljenja. Tijekom slijedećeg tjedna očekujemo daljnji rast broja županija koje će masovno slati pozive na cijepljenje.

U slučaju grada Zagreba, ponovo ističemo da se građani koji su se prijavili u platformu Cijepise.zdravlje.hr ne moraju ponovo prijavljivati kod svojeg obiteljskog liječnika budući da su njihovi obiteljski liječnici povezani s platformom Cijepise putem e-Naručivanja koji je upravo integralni dio planiranog rješenja za upravljanje procesom cijepljenja, u kojem je platforma cijepise.zdravlje.hr samo frontend prema građanima za iskaz interesa, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!