Beroš: Za testiranje i liječenje od COVID-a HZZO dosad platio 2,1 mlrd. kn

14.10.2021.

10:23

Autor: HRT

Minstar zdravstva Vili Beroš podnosi izvješće u Saboru

Minstar zdravstva Vili Beroš podnosi izvješće u Saboru

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš u Hrvatskom saboru podnio je Izvješće o učincima i provedbi mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije COVID-a za razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza 2021.

Riječ o aktivnostima Vlade, Stožera civilne zaštite RH, državnih tijela, jedinica područne i lokalne samouprave i pravnih osoba s javnim ovlastima tijekom ljetnog razdoblja u kojem je zabilježen bitno slabiji intenzitet epidemije u Hrvatskoj u odnosu na prethodno Izvješće.


U ljetnom razdoblju stabilna epidemiološka situacija


- Istodobno su zabilježeni odlični turistički rezultati. Zabilježeno je više od 10,5 milijuna turističkih dolazaka i unatoč kretanju turista uspjeli smo održati mirnu i stabilnu epidemiološku situaciju u zemlji. Štoviše, osigurali smo status najsigurnije turističke destinacije na Mediteranu, rekao je Beroš. Dodao je da je blago pogoršanje epidemiološke situacije zabilježeno tek potkraj kolovoza.


- Sve mjere koje su u tom razdoblju donesene bile su usmjerene na zaštitu zdravlja građana i stvaranje uvjeta za održavanje gospodarskih aktivnosti u uvjetima pandemije. Zdravstveni sustav prilagodio je svoje aktivnosti smanjenom broju oboljelih i hospitaliziranih od COVID-a u tom razdoblju te, što je osobito značajno, povećao pažnju i pružanje zdravstvene zaštite ostalim pacijentima, naglasio je Beroš među ostalim.


- Glavni cilj Vladinih mjera i svih naših aktivnosti bio je i ostao zaštita zdravlja naših građana. Nastavili smo intenzivno provođenje testiranja te putem mreže epidemioloških timova provođenje nadzora i praćenja zaraženih osoba i njihovih kontakata. U izvještajnom razdoblju, u usporedbi s drugim zemljama EU-a, Hrvatska se uglavnom nalazila u sredini prema stopi potvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika, što govori u prilog stabilnoj epidemiološkoj situaciji, kazao je Beroš.


Praćenje epidemiološke situacije na dnevnoj razini - doneseno 40 odluka


-  Ovisno o epidemiološkoj situaciji doneseno je 40 odluka kojima se uvodilo, ukidalo odnosno ublažavalo epidemiološke mjere. Uvažavano je načelo razmjernosti kako bi se u najmanjoj mogućoj mjeri ograničilo funkcioniranje gospodarstva i drugih segmenata društvenog i privatnog života, osobito vodeći računa kako bi Republika Hrvatska bila prepoznata kao epidemiološki sigurna zemlja, rekao je Beroš.

Tijekom ljeta bolnice reducirale kapacitete za COVID bolesnike


- Tijekom ljeta bolničke su ustanove postupno reducirale kapacitete za COVID bolesnike i usklađivale ih s potrebama svojih drugih pacijenata. KB Dubrava, koji je u proteklom razdoblju zbrinjavao isključivo COVID-19 pacijente, uspostavio je svoje redovne djelatnosti, a od 5. kolovoza otvorio je i hitni prijam. Na taj smo način osigurali dostupniju zdravstvenu zaštitu za sve pacijente istočnog dijela Zagreba, odnosno cjelokupnog gravitirajućeg područja, kazao je Beroš među ostalim.


Na početku 4. vala najviše hospitaliziranih u KBC-u Split


- Početkom 4. vala epidemije bilježi se porast broja COVID bolesnika uz jadransku obalu pa KBC Split prednjači u broju hospitaliziranih te konstantno povećava broj kreveta za COVID-19 bolesnike. Slična je situacija u bolnicama u Puli, Zadru, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku. U svakom je trenutku bilo dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje svih bolesnika, rekao je Beroš.


Cijepljenje u ljekarnama i liječnici obiteljske medicine


- U proces cijepljenja i izdavanja COVID potvrda tijekom rujna uključene su i ljekarne diljem Hrvatske. Povećane su i aktivnosti liječnika obiteljske medicine. Posebno su u sklopu kućnih posjeta bili angažirani u cijepljenju nepokretnih i teže pokretnih osoba, dodao je ministar.


Ministar Beroš zatim je govorio o aktivnostima Vlade i Stožera u izvještavanju javnosti o epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Za testiranje i liječenje oboljelih od COVID-a HZZO dosad platio 2,1 milijardu kuna


Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od početka pandemije do kraja kolovoza za testiranje i liječenje oboljelih od COVID-a iz obveznog zdravstvenog osiguranja platio je ukupno 2,13 milijardi kuna, rekao je Beroš.


Odgovarajući na zabrinutost za zdravstveno stanje nacije ministar je rekao kako je tek za 1,9 posto manje kontakata koje građani uspostavljaju s liječnicima obiteljske medicine, a povećan je broj kontakata putem telefona i e-maila, dok se preventivne mjere, posebno za onkološke bolesnike, provode u najvećoj mogućoj mjeri s obzirom na okolnosti.


Kad je riječ o broju naručenih doza cjepiva, objasnio je da se one odnose ne samo na ovu, nego i na 2022. i 2023. godinu.


Na nove varijante virusa cjepivo djeluje u 75 do 80 posto slučajeva


Kad je riječ o povezanosti cijepljenja i mortaliteta, Beroš je istaknuo da, kao svjetska populacija, imamo sreće što cjepivo djeluje na nove varijante virusa. 


- Moramo biti zahvalni znanosti i struci što je iznjedrila cjepivo koje na nove varijante djeluje u 75 do 80 posto slučajeva. Ovo cjepivo, kao nijedno na svijetu, ne štiti 100 posto, poručio je Beroš zastupnicima.


U tri mjeseca utrošeno ukupno 1,5 milijuna doza cjepiva


Bedroš je dodao da je od početka lipnja otvoreno 249 punktova, najviše u priobalju, za provođenje brzih antigenskih testiranja i izdavanje COVID potvrda, a u tri mjeseca utrošeno je ukupno 1,5 milijuna doza cjepiva.


U tri ljetna mjeseca u Hrvatskoj su zabilježena ukupno 18.622 slučaja zaraze.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!