Građanska inicijativa: Ministarstvo zaustavilo projekt spalionice na Rebru

22.05.2023.

16:28

Autor: P.F./Hina/HRT

Građanska inicijativa - Stop spalionici Rebro

Građanska inicijativa - Stop spalionici Rebro

Foto: - / Građanska inicijativa - Stop spalionici Rebro

 Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja obustavilo je postupak procjene utjecaja na okoliš objekta za gospodarenje medicinskim otpadom KBC-a Zagreb, priopćili su u ponedjeljak iz građanske inicijative "Stop spalionici Rebro".

Većina članova povjerenstva resornog Ministarstva koji su odlučivali o slučaju spalionice na Rebru pobunila se protiv površnosti, nestručnosti i nelogičnosti iz Studije utjecaja na okoliš, navode iz građanske inicijative.

Poručuju kako je projekt izgradnje spalionice u Maksimiru trebao biti obustavljan još u listopadu prošle godine no, umjesto toga, pušten je u javnu raspravu.

Obustava postupka procjene utjecaja na okoliš bila je jedina opcija za Ministarstvo koja je unutar zakona, tvrdi inicijativa dodajući kako je s današnjim rješenjem onemogućena realizacija projekta spalionice.

Pozitivne promjene dolaze iz zajedničkih napora i suradnje sa Zelenom akcijom, stoga pozivamo građane da se pridruže i aktivno sudjeluju u donošenju svih akata koji se tiču zajednice i civilnog društva. Sada imamo priliku biti primjer drugim zajednicama i pokazati kako održivost može biti temelj za napredak i prosperitet, poručila je Maris Špero iz inicijative "Stop spalionici Rebro".

U svom obrazloženju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja skinulo je odgovornost sa sebe, implicirajući time da je članica povjerenstva imenovana ispred Grada Zagreba, pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom Sandra Tucak Zorić, propustila posebno istaknuti da Grad Zagreb nije dao suglasnost, navode iz inicijative.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!