Inicijativa ''Stop spalionici na Rebru'' održala prosvjed

11.05.2023.

16:53

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

''Stop spalionici na Rebru''

''Stop spalionici na Rebru''

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Građanska inicijativa ''Stop spalionici na Rebru'' održala je još jedan prosvjed, ovaj put ispred Ministarstva zdravstva. Nezadovoljni su jer ministar Vili Beroš unatoč peticiji koju je potpisalo više od 12 tisuća građana od spalionice ne odustaje.

Među dvadesetak prosvjednika iz građanske inicijative bio je i jedan liječnik, koji tvrdi da su i njegovi kolege protiv spalionice.

- Toksični produkti koji se ispuštaju spaljivanjem medicinskog otpada su sitne nanočestice i zna se da ne postoje filteri koji ih mogu efektivno filtrirati. Te čestice, koje prolaze našu imunološku barijeru, prolaze kroz pluća i ulaze direktno u krvotok, rekao je Arian Širac. 

Ministar je nakon sjednice Vlade poručio prosvjednicima da nije mjerodavno njegovo, nego Ministarstvo gospodarstva.

- Oni će u okviru svojih nadležnosti, najboljeg znanja s aspekta struke, jer osnovano određeno povjerenstvo različitih stručnjaka, procijeniti je li jedna takva spalionica dobra, potrebna ili nije. Međutim, moje informacije govore da u većini europskih gradova postoje takve spalionice, kazao je Vili Beroš.

Zahtjevi došli do premijera 

Članovi inicijative kažu kako znaju da su njihovi zahtjevi došli i do premijera, ali i da nikakvu reakciju nisu dobili.

- Na pitanje da nam pokažu koja je to tehnologija i gdje je ona primijenjena na ovaj način, mi nismo dobili nikakav primjer i nikakav odgovor. Zaključujemo da smo mi zapravo pokus za ovu tehnologiju. A gledajući svjetske spalionice infektivnog otpada, u ovom trenutku ne postoji primjer da je spalionica u centru grada, u centru zelene četvrti, izjavila je Maris Špero

Ističu i da su u svojoj borbi odlučni, te najavljuju daljnje akcije sve dok se od gradnje spalionice - ne odustane.        

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!