10:23 / 13.08.2018.

Autor: D.M./A.A./B.S.LJ./HRT

Ministarstvo zdravstva u Zaprešić poslalo inspekciju

Ulica u Zaprešiću gdje je mladić preminuo nakon što mu je pozlilo (foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Ulica u Zaprešiću gdje je mladić preminuo nakon što mu je pozlilo (foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo zdravstva je vezano za smrt mladića u Zaprešiću ondje poslalo zdravstvenu inspekciju.
Vezano za smrt mladića u Zaprešiću Ministarstvo zdravstva odmah je ondje poslalo Zdravstvenu inspekciju, a prema preliminarnim informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu sve je učinjeno u skladu s pravilima struke, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva.

Mladiću je u nedjelju je oko 19 sati pozlilo u Ulici Stanka Vraza u Zaprešiću. Kada je stiglo vozilo Hitne pomoći, prema navodima građana, u njemu su bili samo vozač i medicinska sestra, bez liječnika, i nisu imali defibrilator. Poslije je došlo i drugo vozilo Hitne pomoći iz Jastrebarskog, ali mladiću nažalost nije bilo pomoći. Ministarstvo zdravstva u priopćenju je izrazilo sućut obitelji preminuloga.

- Mladić preminuo na ulici, Hitna mu nije mogla pomoći
- Zavod za hitnu medicinu o tragediji u Zaprešiću
- Gradonačelnik Zaprešića: Trenutni koncept ne funkcionira
- Reakcija zagrebačkog župana na tragediju u Zaprešiću
Karačić: Greška je svakako u procjeni

Damiru Pungartniku žrtva je umrla na rukama. Ogorčeno se pita koliko vrijedi ljudski život kada grad od 20-ak tisuća stanovnika ima samo jednog liječnika.Turk: Ovaj nemili događaj pokazao je da koncept ne funkcionira

"Na području Zaprešića i zaprešićkog kraja u toku dana jedan je doktor u smjeni, a po noći su dva. Nažalost, ovaj nemili događaj pokazao je da ovakav koncept organizacije hitne medicinske pomoći nije dobar", kazao je za HRT gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. On je, kaže, na razini organizacije vezan za županiju.

HZZO: Zaprešić u nadležnosti Zavoda za hitnu medicinu zagrebačke županije

O ustroju Hitne medicinske pomoći, odnosno zašto u timu nije bilo liječnika, zašto vozilo nije imalo defibrilator, postoje li propisi kako treba biti opremljeno vozilo Hitne pomoći te prema kojem propisu u timu Hitne pomoći ne mora biti liječnik, pitali smo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Oni odgovaraju da HZZO djelatnost hitne medicine ugovara u skladu s mrežom hitne medicine koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi Ministarstvo zdravstva. "Za područje grada Zaprešića, mrežom je utvrđeno kao potrebno 5 timova T1, koliko je i ugovoreno, a za osiguravanje dostupnosti 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Sastav tima T1 čine jedan doktor medicine, specijalist hitne medicine ili doktor medicine, jedna prvostupnica ili prvostupnik sestrinstva ili medicinska sestra, odnosno medicinski tehničar te jedna medicinska sestra odnosno medicinski tehničar ili vozač", pojašnjavaju.

Napominju i da je organizacija rada Hitne medicinske pomoći u Zaprešiću u nadležnosti Zavoda za hitnu medicinu zagrebačke županije."Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine utvrđuju se minimalni uvjeti u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme kojima moraju udovoljavati zdravstvene ustanove koje obavljaju djelatnost hitne medicine. U skladu sa spomenutim pravilnikom, Hrvatski zavod za hitnu medicinu utvrđuje standard medicinske opreme, medicinskih uređaja i pribora za obavljanje djelatnosti izvanbolničke hitne medicine", napominju iz HZZO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!