Ministarstvo zdravstva zatražilo žurno očitovanje OB-a Sisak

20.04.2023.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: HTV/HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je neprihvatljivim slučaj na Objedinjenom hitnom bolničkom prijmu u sisačkoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" kad su dvije starije žene ležale na jednom krevetu te zatražio očitovanje bolnice.


- Nije mi prihvatljivo takvo postupanje ni u kojem slučaju. Stoga je Ministarstvo zdravstva zatražilo žurno očitovanje OB-a Sisak te će, nakon što ga primi, zdravstvena inspekcija odlučiti o daljnjim koracima, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić rekao je kako još nemaju dovoljno informacija da bi razmišljali o smjeni ravnatelja. 

- Pričekat ćemo da dobijemo obrazloženje. Ako su bili svi kreveti popunjeni, ako je to trajalo vrlo kratko. Vidjet ćemo. Mi nemamo zasad dovoljno informacija da bismo poduzimali takve mjere. Još jedanput ponavljam - to je apsolutno neprihvatljivo. Nas u Ministarstvu zdravstva takav način tretiranja hrvatskih pacijenata jako iznenađuje. Imamo dovoljno kapaciteta u bolnicama, imamo dovoljno kreveta. To se stvarno ne bi trebalo događati.

Šota: Vjerojatno nisu imali kamo smjestiti sve pacijente


Sisački slučaj za Regionalni dnevnik HTV-a komentirao je Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći. 


- Može biti da je u tom trenutku bilo tako puno pacijenata da nisu imali kamo ih smjestiti. Meni je žao djelatnika i njima se najviše divim jer taj je dan bio težak. Sve je više takvih teških dana u Hitnoj pomoći, pogotovo u hitnom bolničkom prijmu gdje je iznimno velik broj pacijenata i nepotrebnih pregleda.


Tvrdi kako je ovo prvi put da je vidio takvo što. Pretpostavlja da je situacija bila hitna pa se nije imalo vremena s drugog odjela donijeti krevet ili pomoćni ležaj kao što je uobičajeno. 


Iz bolnice izrazili žaljenje

Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović rekao je jučer da su pacijentice bile smještene na istom krevetu samo nekoliko minuta i ustvrdio da se takvi slučajevi događaju rijetko. Istaknuo je da su ih stavili zajedno u krevet radi njihove sigurnosti jer je za starije osobe rizično da pregled čekaju na stolcu.

Iz bolnice su izrazili žaljenje ako je stvorena neugodna situacija za pacijentice, ali kažu da je to bilo neizbježno kako bi se izbjegli mnogo ozbiljniji i neugodniji scenariji. Zbog obnove nekoliko paviljona oštećenih u potresu sisačka bolnica ima problema s prostorom i brojem raspoloživih kreveta. Nakon tog događaja, kaže ravnatelj bolnice, dogovoreno je sa susjednim bolnicama da se u slučaju gužve na OHBP-u pacijente odmah vozi u Zagreb ili druge susjedne bolnice.

Selak Raspudić predlaže pravobranitelja za starije osobe


Marija Selak Raspudić (Most) u četvrtak je, zgrožena fotografijom dviju starica u istom bolničkom krevetu, ali i porastom nasilja nad starijim osobama, predložila osnivanje posebnog pravobranitelja za njih ili barem specijalizirani odjel unutar pučkog pravobranitelja. Zgrožena fotografijom iz sisačke opće bolnice, naglasila je da takav tip ponašanja u državi koja nije u izvanrednom stanju ima svoje ime - kršenje dostojanstva i zaštite starijih osoba. 

Riječ je vjerojatno i o starosnoj diskriminaciji, kazala je, pitajući bi li se nešto slično moglo dogoditi da se ne radi o starijim ženskim osobama. Također je upozorila na podatke pučke pravobraniteljice o radikalnom porastu nasilja prema starijima, kojeg je 165 posto više nego 2020. Jasno je da trebamo snažnije stati u zaštitu prava starijih osoba, poručila je Selak Raspudić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!