Vjernici će Božić dočekati u zagrebačkoj katedrali?

26.04.2023.

Zadnja izmjena 17:25

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Obnova nakon potresa

Obnova nakon potresa

Foto: HTV / HRT

Ministar Branko Bačić i ministrica Nina Obuljen Koržinek obišli su dio gradilišta na kojima se obnavljaju zagrebačke kulturne znamenitosti. U tijeku je konstrukcijska obnova i sanacija jednog od najstarijih franjevačkih samostana u Hrvatskoj, svetog Franje Asiškog na Kaptolu te Zagrebačke katedrale i nadbiskupskog dvora, što je samo dio od 117 gradilišta u Zagrebu na kojima je u tijeku obnova vrijedna 400 milijuna eura.  

 Ministar je komentirao dinamiku trošenja milijardu 303 milijuna eura iz fondova EU-a, koje je Hrvatska dobila za konstrukcijsku obnovu javnih zgrada.

- Naš rok je 30. lipnja, kada ta sredstva trebamo u potpunosti iskoristiti. S današnjim danom smo došli na 773 milijuna eura ukupne iskoristivosti. Nadam se da ćemo do kraja lipnja, do kada je predviđen rok, uistinu ta sredstva iskoristiti, rekao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Samo na području Grada Zagreba, putem ministarstva se obnavlja se 117 zgrada i svjetovnih i onih kulturne namjene i vjerskih zajednica. Katedrala, nadbiskupski dvor i franjevački samostan su pojedinačno među najvećim projektima i samo ova 3 gradilišta apsorbirat će do kraja Fonda solidarnosti 65 milijuna eura, istaknula je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

- To je u ovom trenutku, ne samo u Hrvatskoj nego u svijetu, jedan od najsloženijih projekata konstrukcijske obnove, ocijenila je ministrica.

- S dodatnim financiranjem što ćemo ga osigurati nakon 30. lipnja kroz nekoliko mjeseci moći se pristupiti katedrali, najavila je.

Katedrala je iznutra neprepoznatljiva - skele podupiru svodove i govore: stanje je kritično. Čelikom se ojačavaju tornjevi. Skela sa sjevernog uskoro se seli na južni. A 10.000 elemenata skida se i skenira.

Izazovi su i u Nadbiskupskom dvoru - zid prema katedrali se nagnuo na najgorem mjestu, 8 cm u najvišoj točki.

No, u Franjevačkom samostanu - otkriće! Cijela gotička cjelina, 165 predmeta poput broševa i 65 pokojnika. Od tih 65 grobova je 25 išlo na C 14 analizu u Belfast na institut. Najstariji grob jeotprije 1100 godina te pokazuje da je Crkva i prije 10. stoljeća bila tu te da je kasnije bila napuštena, urušena pa nadograđivana, dok franjevci dolaze u 13. stoljeću.

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša zahvalio je potpredsjedniku Vlade Bačiću i ministrici Obuljen Koržinek što čine u obnovi oštećenih objekata. To su objekti koji služe općem dobru, rekao je dodavši kako su sagrađeni prije više od sto godina. Naglasio je i da su ti objekti ne samo za molitvene nego i za kulturne svrhe.

A u zagrebačku prvostolnicu vjernici bi se trebali vratiti već do Božića ove godine, smatra Mario Todorić, jedan od projektanata Zagrebačke katedrale.

- Ako iskoristimo sredstva iz Fonda solidarnosti EU, Hrvatska će se pokazati kao država u upravnom, stručnom, projektantskom i izvođačkom smislu iznimno kapacitiranom državom koja je u relativno kratkom roku uspjela obnoviti konstrukcijsko oštećenje svoje najvrjednije građevine, rekao je potpredsjednik Vlade i dodao kako one predstavljaju arhitektonsku vizuru Zagreba, Banovine i cijele Hrvatske.

Ocijenio je kako tako zahtjevan posao nije imala niti jedna druga država koju je pogodio potres jačine i snage kao što su bili zagrebački i petrinjski potresi.

Bačić je najavio da izgradnja prvih sedam zamjenskih kuća u Zagrebu kreće idući tjedan. Nakon toga ići će sukcesivno izgradnja zamjenskih kuća na području Čučerja i Markuševca te Krapinsko-zagorske županije, napomenuo je.

Na području Sisačko-moslavačke županije sad se gradi 150 kuća, rekao je dodavši da svaki dan uvode izvođače u radove na gradnji novih zamjenskih kuća.

- U stalnom smo kontaktu s HGK i Udrugom poduzetnika kako bismo osigurali dovoljan broj građevinara, rekao je dodavši kako je veliki dio tvrtki molio za razumijevanje jer su im zacrtani rokovi konstrukcijske obnove pa se prije završetka ne mogu priključiti obnovi privatne imovine. Puni zamah izgradnje zamjenskih kuća će biti kada se tvrtke oslobode rokova nakon završetka lipnja, naglasio je Bačić.

Na obnovi angažirano više od 200 tvrtki i 10.000 njihovih radnika


Na zadnja dva natječaja javne nabave nije nam se nitko javio jer su jednostavno angažirani, rekao je i dodao da je trenutno na obnovi angažirano preko 200 tvrtki i 10 tisuća njihovih radnika.


Na upit što je s problemom zaštićenih najmoprimaca, odgovorio je da nije točno da oni nemaju pravo na obnovu. Obnavljat će se nekretnine u kojima žive i zaštićeni najmoprimci, napomenuo je dodavši kako će zakon biti donesen. Ocijenio je to teškim pitanjem koje Hrvatska još nije riješila.


Ustavni sud je poništio zakon iz 2018. jer država na sebe, smatra, treba preuzeti veći teret odgovornosti, rekao je Bačić dodavši da je Europski sud u Strasbourgu pak donio presudu kojom je zatražio da hrvatska država vrati u vlasništvo stanove bivših vlasnika.


Država između vlasnika i najmoprimaca, ocijenio je, sad treba taj problem riješiti.


Za sisačku bolnicu kazao je da je u projektu cjelovite obnove te dodao kako postoje problemi u njezinoj obnovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!