Brnjac u Dnevniku: Mjere se popuštaju, korak po korak

03.02.2021.

19:22

Autor: Dnevnik/HTV

Brnjac u Dnevniku: Popuštanje mjera, korak po korak

Brnjac u Dnevniku: Popuštanje mjera, korak po korak

Foto: HRT / HRT

Rezultati epidemioloških mjera se vide. Ići ćemo na popuštanje, ali korak po korak, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u središnjem Dnevniku HTV-a. 

Komparirajući situaciju u Hrvatskoj s onom unutar EU, Brnjac kaže da 20 država članica ima zatvorene teretane, 24 ih ima zatvorene ugostiteljske objekte, 17 ih ima policijski sat, a u 20 ih je "lockdown". 

Odgovarajući na pitanje kako to da "kavu za van" neki koji su je prije prodavali sada to ne smiju, a smiju oni koji to prije nisu radili, Brnjac ponavlja da je cilj svih epidemioloških mjera očuvanje ljudskih života i smanjenja kontakata. Kazala je da je Portugal u potpunom "lockdownu" zato jer je imao opuštene mjere za vrijeme blagdana, a da mu je zdravstveni sustav pred kolapsom. 

- Nije vrijedno dovesti se u neku situaciju jer će se za 12 dana revidirati novi prijedlog mjera. Svaki dan se prati epidemiološka situacija, kazala je. Napominje da se mjere popuštaju, ali se ide korak po korak. 

Ne zna odakle Glasu poduzetnika podatak da se od ukupnog broja slučajeva zaraze njih 0,5% može povezati s teretanama, a 2% s ugostiteljskim objektima. Napominje da je sklonija vjerovati epidemiolozima.

Želimo biti zelena regija, sigurna za naše turiste te imati, kao i lani, dobru turističku sezonu.

Ministrica Nikolina Brnjac u Dnevniku

Govoreći o predstojećoj turističkoj sezoni istaknula je da su jasni uvjeti kako bi određena regija bila "zelena" - incidencija manja od 25 na 100.000 stanovnika.

- Tome i mi težimo. Želimo biti zelena regija, sigurni za naše turiste te imati, kao i lani, dobru turističku sezonu, kazala je Brnjac.

Ministrica je istaknula da se i Hrvatska akcijom "Safe stay in Croatia" priključila inicijativi Svjetskog vijeća za putovanje i turizam #Safe travels. Razradili smo protokole u suradnji s HZJZ-om za kampove, hotele, marine, nautiku tj. sve dionike koji su vezani za turističi sektor, dodala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!