19:20 / 03.02.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HTV

U Portugalu eksplozija trećeg vala koronavirusa

Ilustracija (Dramatično u Portugalu)

Ilustracija (Dramatično u Portugalu)

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Prepuni odjeli za intenzivnu njegu, šatori za trijažu ispred klinika, velik broj umrlih: dramatična je slika Portugala, zbog koje im pomoć stiže i od njemačke vojske. Mutirane varijante virusa koje su se prvi put pojavile u Velikoj Britaniji, ali i popuštanje mjera za Božić - doveli su do eksplozije trećeg vala zaraze.

Iscrpljujuću borbu s poraznim trećim valom pandemije Covida-19 vodi Portugal. U glavnoj bolnici u Viseu samo u siječnju hospitalizirano je više zaraženih nego tijekom cijele prošle godine.

- Ovo je scenarij katastrofe u kojem moramo donositi odluke u stvarnom vremenu, u bilo kojem trenutku prilagođavamo odgovor, stvaramo neočekivana rješenja. To je katastrofa za medicinu, rekao je Eduard Melo, ravnatelj bolnice u Viseu, Potugal.

U zemlji više nema slobodnih liječnika, zaposleni su deseci medicinskih sestara, no ni to nije dovoljno za brigu o zaraženim pacijentima. Mortalitet je golem - polovica hospitaliziranih ove godine podlegla je zaraznijem - britanskom soju coronavirusa.

Vojni teretni zrakoplov s medicinskom posadom Bundeswehra sletio je u Lisabon u sklopu akcije pomoći Portugalu u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa. Dvadeset i šest pripadnika medicinskih postrojbi Bundeswehra pomoći će tehnikom i osobljem u jednoj klinici u Lisabonu koja je specijalizirana za skrb pacijenata oboljelih od koronavirusa. U transportnom zrakoplovu se osim vojno-medicinskog osoblja nalazi i zdravstvena tehnika poput aparata za disanje i infuziju. Prvobitno je bilo predviđeno i slanje 150 poljskih kreveta, ali je vlada u Lisabonu u posljednjem trenutku priopćila kako ovi kreveti više nisu potrebni.

Misija Bundeswehra je za sada ograničena na tri tjedna ali se po potrebi može produžiti. 

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu zaraza (ECDC) 14-dnevna incidencija u Portugalu je trenutno s 1429 najviša u Europskoj uniji. U Hrvatskoj ta vrijednost trenutno iznosi 216.


video thumb

Nakon Njemačke, Austrije, Italije i Belgije, Francuska i Švedska pridružile su se nizu europskih država koje su odlučile cjepivom AstraZeneca cijepiti samo mlađe od 65 ili 55 godina. Dobno ograničavanje opravdavaju nedovoljnim podacima o učinkovitosti cjepiva kod starijih. Istodobno, glavni voditelj oxfordskog istraživačkog tima tvrdi kako Astra-Zeneca cjepivo daje dobar imunosni odgovor i kod starijih.

- Najnovijim podacima potvrđujemo nekoliko zaista važnih nalaza. Jedan je da postoji dobra zaštita od prve doze pa sve do davanja druge doze, što je izuzetno dobra vijest, ali i da smo u tom razdoblju otkrili da je oko dvije trećine manje ljudi imalo PCR pozitivan test pa je stoga opasnost od prenošenja bolesti na druge manja, rekao je prof. Andrew Pollard, voditelj istraživačkog tima za cjepivo - Sveučilište Oxford.

AstraZeneca i Sveučilište Oxford planiraju proizvodnju sljedeće generacije cjepiva koja će štititi protiv novih sojeva koronavirusa. Ona bi trebala biti dostupna na jesen.

Znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije u kineskom Wuhanu posjetili su strogo čuvani Institut virologije. Optužujući Peking za zataškavanje, administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, tvrdila je da se virus Covida-19 proširio iz laboratorija Instituta, a ne s tržnice mesa divljih životinja.

- Naše kineske kolege s nama dijele podatke koje prije nismo vidjeli, o kojima nitko nije govorio. Otvoreno razgovaraju s nama o svim mogućim putovima. Mislim da stvarno nekamo stižemo, rekao je dr. Peter Daszak, stručnjak za ekologiju bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija.

Pripremajući se za ublažavanje ograničenja u javnom životu, prije svega mogućnosti putovanja svojih državljana i pokretanja gospodarstva, danska vlada predstavila je digitalnu putovnicu koja će biti dokaz cijepljenja njezinog vlasnika. U opticaj bi trebala biti puštena za 3 mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!