Ministrica Brnjac u Bavarskoj razgovarala o suradnji na području turizma

14.06.2021.

23:19

Autor: I.H./Hina/HRT

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

O produbljivanju suradnje Bavarske i Hrvatske u području turizma bilo je riječi u ponedjeljak na sastanku hrvatske ministrice turizma Nikoline Brnjac s potpredsjednikom bavarske Vlade i državnim ministrom za gospodarstvo, regionalni razvoj i energetiku Hubertom Aiwangerom.

Ministrica Brnjac na sastanku u Muenchenu istaknula je da će Hrvatska i Bavarska nastaviti razmjenjivati iskustava i najbolje prakse u digitalizaciji turizma te razvoju proizvoda kulturnoga i ruralnoga turizma, priopćilo je Ministarstvo turizma i sporta. 


- Hrvatska i Bavarska stavljaju naglasak na razvoj održivoga turizma, a međusobna suradnja u brojnim područjima od zajedničkog interesa traje već pedesetak godina u okviru Bavarsko-hrvatske komisije, rekla je Brnjac. 


Dodala je da turisti iz Bavarske čine polovicu od ukupnoga broja gostiju iz Njemačke, ocijenivši kako je zato za Hrvatsku jako važno da prenese informacije o svim aktivnostima koje poduzimamo kako bi Hrvatska bila prepoznata kao ugodna i sigurna destinacija. 


Potpora Bavarske ulasku Hrvatske u Schengen 


Potpredsjednik Aiwanger rekao je kako vidi puno prostora za suradnju Hrvatske i Bavarske u području turizma, istaknuvši da Bavarska podržava ulazak Hrvatske u Schengen 2022. kao važan preduvjet lakših turističkih kretanja. 


Na radnom sastanku bio je i zamjenik predsjednika ADAC-a (Allgemeine Deutsche Automobil Club) zadužen za turizam i financije Karlheinz Jungbeck. 


S Junbeckom Brnjac je razgovarala o pripremama za ljetnu sezonu, te o očekivanjima i planovima za budući razvoj. Istaknula je da suradnja s ADAC-om, koji broji 22 milijuna članova, omogućuje veću vidljivost Hrvatske na njemačkom tržištu, te ocijenila kako su na današnjem sastanku postavljeni okviri za buduću institucionalnu suradnju. 


Po podatcima ADAC-a, zanimanje za posjet Hrvatskoj je u velikom porastu, posebice u segmentu kampinga. ADAC je jedan od najvećih strukovnih klubova u Njemačkoj te je najveći njemački i drugi po članstvu automobilistički klub na svijetu. 


ADAC je ove godine u svoj popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska kampa, jednako kao i 2019., a 13 je kampova dobilo posebnu oznaku Superplatz 2021. 


U nastavku boravka u Bavarskoj, ministrica Brnjac susrest će se s bavarskom državnom ministricom za međunarodne i europske poslove Melanie Huml, predstavnicima bavarske Udruge prijevoznika autobusom (LBO e.V.) te njemačkim medijima. 


Trenutačno u Hrvatskoj boravi oko 42.000 Nijemaca, a najposjećenije destinacije su Rovinj, Poreč i Vrsar. Tijekom protekle godine, gosti iz Njemačke ostvarili su 1,6 milijuna dolazaka i 12,7 milijuna noćenja što je ujedno i 60 posto noćenja ostvarenih iz 2019. kada je ostvareno rekordnih 21,2 milijuna noćenja s tržišta Njemačke. Također, protekle godine tih 12,7 milijuna noćenja činilo je 23 posto ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!