MIP ukinuo imunitet Vinku Grgiću

05.07.2021.

22:41

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/A.P.C.

Privođenje Vinka Grgića

Privođenje Vinka Grgića

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo prihvatilo je zahtjev za ukidanje imuniteta bivšem SDP-ovu, a sada nezavisnom zastupniku Vinku Grgiću, ujedno gradonačelniku Nove Gradiške. Zatražio je to Ured europskog javnog tužitelja, koji želi pokrenuti kazneni postupak protiv Grgića zbog sumnje u pronevjeru sredstava iz europskog fonda u projektu izgradnje reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški. Grgić je već prije ostao bez imuniteta zbog afere "Janaf", a ovo je prvi put da je takav zahtjev stigao iz Ureda europskog javnog tužitelja.


- Ovdje je u pitanju prijedlog za pokretanje kaznenog postupka za, kolokvijalno gledano, namještanje javnog natječaja za uređenje reciklažnog dvorišta i nabavu opreme. Sličan je modus, međutim različiti su subjekti, različiti su iznosi, a različiti su i financijeri, dakle potpuno različit postupak od onog o kojem je i MIP i Sabor odlučivao u rujnu prošle godine, izjavio je predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics, objašnjavajući zašto je Grgiću ukinut imunitet na zahtjev europskog javnog tužitelja. 


Ured europskog javnog tužitelja u zahtjevu je naveo kako na temelju kaznene prijave MUP-a postoji osnovana sumnja da je Vinko Grgić kao gradonačelnik Nove Gradiške u razdoblju od listopada 2018. do veljače 2021. počinio kazneno djelo primanja mita i zloporabe položaja, čime je grad oštećen za najmanje 90.624 kune, a Kohezijski fond EU-a za najmanje 427. 228 kuna. Stoga treba provesti daljnju istragu kako bi se odlučilo hoće li se podignuti optužnica, izvijestio je Jankovics.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!