Mirjana Rakić: Putin je bijesan, nadao se do Kijeva doći u prvom udaru

26.02.2022.

10:18

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT

Mirjana Rakić

Mirjana Rakić

Foto: Umit Bektas / Reutres

Treći je dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe se vode na ulicama glavnog grada, Kijeva. Svi su se nadali kraćem ratu, nadao se tome i Putin. Mislio je da će do Kijeva doći prvim udarom a po njegovim posljednjim istupima, na njegovom licu - vidi se da je u njemu bijes koji ne može sakriti, kazala je u emisiji Hrvatskog radija novinarka i vanjskopolitička analitičarka Mirjana Rakić.

- Trenutak kad je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao ukrajinsku vojsku da se okrene protiv svoje vlade je trenutak kad se čovjek zapita - razmišlja li taj čovjek zdravorazumski. Rusi se boje uvlačenja u Kijev i uličnih borbi. To onda nema kraja, kazala je Mirjana Rakić

Komentirajući navode da u Ukrajinu ulaze Čečeni kao formirana vojska, te da se Ukrajinci mahom samoorganiziraju pri čemu bi moglo doći do krvoprolića kazala je kako bi se to moglo dogoditi na jugu, ali da te informacije treba provjeriti - što je vrlo teško. 

Zašto nitko ne inzistira na određenoj autonomiji Donjecka i Luganska? 

Bilo je vremena za dogovor i diplomaciju, smatra Rakić - i kroz zadnjih osam godina sve su strane pustile jedna drugu da se situacija razvija. Svi su se pozivali na dogovor iz Minska. Međutim, nijedna strana, ni EU, ni Ukrajina ni Rusija - nisu inzistirali na izmjenama ustava i davanje određene autonomije Donjecku i Lugansku.

Za to vrijeme stradalo je više od 14 tisuća ljudi, prešutno se prelazilo preko toga o prihvaćeno je stanje primirja. Svi su mislili da je to trajno stanje i da je s Krimom gotovo, da je gotovo s aneksijama.

- Mislim da je tu bila velika greška. Da je promjenama ustava dana određena autonomija Donjecku i Lugansku onda bi ukrajinske snage došle na granicu, smatra Rakić. 

Koji je trenutak kod Putina izazvao eksploziju?

- Rušenje režima je moguće i bez da prijeđete granice, ali vidi se povrijeđenost Putina. Ne znam koji je to trenutak bio koji je izazvao tu ekspoloziju. On je na čelu Rusije 22 godine i vidjeli smo ga u raznim situacijama. On ima lice pokeraša, a u zadnja tri istupa vidi se bijes u njemu koji se ne da sakriti. Od karikaturalnog pristupa postojanju Ukrajine, nazivanje ukrajinske vlasti nacistima i narokomanima, spominjanje Lenjina - to je kraj krajeva, kazala je Rakić. Dodaje kako na Janukovića više nitko ne računa, i pitanje je na Putin cilja, tko bi mogao biti budući čelnik Vlade koja bi odgovarala Rusiji.
 
"Oligarsi će biti pogođeni, ruski narod može odlučiti o svojoj sudbini" 

Komentirajući prosvjede u Rusiji i stav građana protiv rata u Ukrajini te kako će reagirati oligarsi, Mirjana Rakić je kazala kako ruska javnost može učiniti najviše.

Mirjana Rakić u Intervjuu tjedna

Mirjana Rakić u Intervjuu tjedna

Foto: Hrvatski radio / HRT

- Oligarsi će biti apsolutno pogođeni sankcijama i to u ciframa koje su nevjerojatne. Abramoviću koji je u Kensingtonu kupio vilu za 135 milijuna funti - je zabranjen ulazak u Veliku Britaniju. On barata s 8,5 milijardi i nijedna država neće htjeti da je se na takav način povezuje s onim što se događa u ovom trenutku. Mislim da ruski narod može odlučiti o svojoj sudbini, kazala je Mirjana Rakić.

Sibir je dan danas aktualno mjesto za 'prosvjednike'

Podsjetila je da su prosvjedi u Rusiji zakonom zabranjeni - kad se okupi i petero ljudi, baca ih se u zatvor. Kazala je kako se zna što se Rusima događa kad "završe iza brave". Njima se put gubi - Sibir je dan danas aktualno mjesto za takve prosvjednike.

Mihail Hodorkovski je poručio kako Putina može svrgnuti samo revolucija, smrt i izdaja. Na pitanje kolika je mogućnost da najbliži suradnici ruskom predsjedniku okrenu leđa Rakić je odgovorila: "Vrlo je teško doći na način da se zna koji su im potezi i mogućnosti. Potreban je vanjski utjecaj da oni popuste i krenu protiv Putina".

Mogu li bliski suradnici okrenuti leđa Putinu?

- U ovom trenutku to mi se čini kao krivo tumačenje". Moglo se vidjeti da na sjednici ruskog Vijeća sigurnosti svi sjede stisnuti a da je Putin iz čistog sadizma osramotio jednog svog suradnika. I to se pušta u javnost, što je prestrašno. Svi su u strahu. To je pitanje i Staljina. Staljin je umro u krevetu, i krug suradnika je bio oko njega. Ali krug se vrlo lako čisti u takvim situacijama, kazala je Rakić. 

Rat dnevno košta desetke milijuna dolara, da se ne spominju i gubici ljudskih života. Milijarde dolara su blokirane sankcijama za koje Mirjana Rakić kaže da su opasne dugoročno.

Rusija ima mjesto gdje će moći trgovati

- Međutim, moramo biti svjesni da Rusija barata sa velikim zalihama plina i nafte, počela je razvijati poljoprivredu, a za sankcije se dosta dugo pripremala. Bitno je i da će Rusija pronaći mjesto gdje će moći trgovati. To su Kina, Indija i Pakistan, kazala je. Dodala je da će se gospodarska pitanja rješavati bilateralno te naglasila da je bitno da se Rusija ne oslanja samo na jednu zemlju.

Je li SAD preuzeo cijelu priču? 

Komentirajući navode da je u prvom planu odnos SAD-a i Rusije i da se situacija prelama preko leđa Ukrajine i EU-a Rakić je kazala kako EU ima 27 država, i toga moramo biti svjesni.

- Tih 27 država nema zajedničku obrambenu politiku i svaki zarez mora potrditi 27 vlada ili šefova država. Naročito sada, u pandemiji i gospodarskoj krizi te Putinovoj ratnoj avanturi koja kroz ekonomiju pogađa cijeli svijet. Tu je Amerika s jedne strane, ali tu je i 27 država koje se moraju drugačije postaviti. Ovo je velika škola. NATO je NATO, a Europska unija je Europska unija, rekla je. 

Reorganizacija NATO-a 

- NATO košta svaku državu koja je u tom Savezu. Ne samo SAD. To onda treba biti vojna struktura koja zadovoljava svaku državu članicu. Tu je ideja o reorganizaciji i to prije ulaska novih članica. Nisam da se zatvaraju vrata, ali se treba razmisliti što se želi od takvog saveza i na koji se način treba širiti. A zajednička vanjskopolitička i obrambena politika EU-a mora postojati, dodala je.

Ranjivi Baltik i 'vrući teren' na Balkan 

- Ja sam, možda je to ludost - vječiti optimist. Baltičke zemlje su članice NATO-a i teško da će Rusija na njih krenuti. Tu onda dolazi do direktnog sukoba sa Savezom koji će braniti svoje članice. Na Balkanu su članice Hrvatska i Crna Gora. Tu je vrući teren. Crna Gora će stati na poziciju Zapada, a kod Srbije je ključno pitanje Kosova. A na Kosovu su već prisutne međunarodne snage, smatra Mirjana Rakić. 

Razgovor je zaključila navodima da je ljudima u svijetu dosta rata te naglasila kako je u svemu tome loša - pretromost UN-a. A Putin, on želi da se Rusija prizna kao svjetska sila, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!