16:52 / 21.01.2022.

Autor: Zoran Kukilo/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Mještani Dicma čekaju odštetu nakon razorne poplave

Mirjana Kerum

Mirjana Kerum

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U poplavi koja je početkom prosinca pogodila Dicmo, mjesto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, stradalo je 15-ak obiteljskih kuća, a pod vodom je bio i dio gospodarske zone te brojne poljoprivredne površine. Nakon što je proglašena prirodna nepogoda, mještani su dobili pravo na odštetu. Kroz tjedan dana trebaju prijaviti štetu na imovini stručnom povjerenstvu. No pitanje je kada i koliku će odštetu dobiti. 

Rječica Suvaja nikada u povijesti nije tako nabujala kao prije mjesec i pol i razlila se iz korita koje je danas potpuno suho. Najveću štetu pretrpjela je obitelj Duška Gabrila, poplavljeno im je nekoliko objekata.


- Obje kuće su nam skroz poplavile, to je strašno, gore komin, iza ove kuće je isto bila voda, znači sve, namještaj, sve, sve, kompletno, otpadaju zidovi od vode, kaže Mirjana Kerum.


Pod vodom je bio i veliki dio gospodarske zone u kojoj je 20-ak tvrtki s ukupno 400 zaposlenika. Najgore je prošao Ante Bušić, trgovac građevinskim materijalom koji štetu procjenjuje na pola milijuna kuna.


- Cijeli prostor, preko 40.000 keramike nam je ležalo pod vodom, 40-ak centimetara je voda bila, izgledalo je jako, jako loše, bilo je dosta oštećene ambalaže na keramici, kaže Bušić.


Još nije definirano na kakvu će odštetu moći računati oštećeni u poplavi.


- Rečeno nam je nekih 10 %, ali bojimo se i mi, da bar bude 5, bili bi zadovoljni, kaže Bušić.


Proglašenjem prirodne nepogode zadovoljan je 33-godišnji načelnik, nezavisni Petar Maretić.


- Pozivamo mještane da u roku od 8 dana podnesu zahtjeve za odštetu i da mi angažiramo stručno povjerenstvo koje će sagledati i usvojiti sve te njihove zahtjeve da bi oni dobili nekakvu novčanu naknadu, poručuje.


Dicmo ima više od 3000 stanovnika i jedna je od rijetkih općina u Hrvatskoj u kojoj se, kako je pokazao posljednji popis, povećalo stanovništvo.


- Dicmo ima nekakav prirast, to je vidljivo, ima dosta zainteresiranih mladih obitelji koje bi došle u Dicmo i cilj nam je da ga što bolje i što ljepše uredimo, kaže Maretić.


Do Splita je manje od 20 minuta vožnje brzom cestom pa ne iznenađuje sve veće zanimanje za kupnju zemljišta i objekata u toj općini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!