MORH: Željeli smo dati obol Ivandiću, ne umanjujemo Selakov značaj

22:30 / 15.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ilustracija

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSEELL

Postavljanjem eksponata MiG-21 u vojarni "Knez Trpimir" želi se dati obol pukovniku Ivici Ivandiću i nitko time ne umanjuje zasluge brigadira Ivana Selaka i njegov značaj u Domovinskom ratu, priopćio je u nedjelju MORH u pojašnjenju sutrašnjeg događanja u vojarni u Divuljama.

MORH je, naime, najavio da će sutra biti održano otkrivanje eksponata MiG-a 21 u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama u povodu 30. obljetnice preleta MiG-om pukovnika Ivice Ivandića s aerodroma iz Srbije na aerodrom Split, a potom je uslijedilo i pojašnjenje.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) željelo je dati obol pukovniku Ivici Ivandiću kao jedinom od pilota koji su za vrijeme Domovinskog rata preletjeli u Hrvatsku, a čiji prelet još nije obilježen postavljanjem eksponata MiG-a, pojašnjavaju iz MORH-a.

Navode da se u spomen na prelete drugih pilota već postavljeni eksponati - MiG kojim se obilježava prelet brigadira Ivana Selaka postavljen na ulazu u vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, MiG kojim se obilježava prelet pukovnika Danijela Borovića postavljen na ulazu u vojarnu "Hrvatski branitelji Istre" u Puli i MiG u spomen na prelet stožernog brigadira Rudolfa Perešina postavljen u Gornjoj Stubici.

- HRZ je organizirao događaj, a s obzirom na to da je riječ o eksponatu u čast pukovniku Ivandiću, sam događaj zamislili su kao obilježavanje preleta s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split, koji je u neposrednoj blizini vojarne 'Knez Trpimir' u Divuljama. Nitko time ne umanjuje povijesne činjenice niti zasluge brigadira Ivana Selaka i njegov značaj u Domovinskom ratu, naveo je MORH.

Selak: I bolje da me nisu pozvali

Brigadir Selak, koji je isti dan kad je kod Splita sletio Ivandić, svojim MiG-om sletio na aerodrom Pleso kod Zagreba, na sutrašnje obilježavanje 30. obljetnice toga preleta nije pozvan. U razgovoru za "Dnevnik" Nove TV Selak je rekao kako je i bolje da ga nisu pozvali te prozvao ministra obrane Marija Banožića. Odbacio je i tumačenje MORH-a da on već ima svoj eksponat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!