Most: Komšića prozvati personom non grata u Hrvatskoj

03.10.2022.

15:48

Autor: HRT/Hina/J.L.

Nino Raspudić

Nino Raspudić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Klub Mosta uputio je u saborsku proceduru zaključak kojim obvezuje Vladu i Ministarstvo vanjskih poslova da Željka Komšića proglase personom non grata jer bošnjačkim izbornim inženjeringom uzurpira mjesto hrvatskog člana predsjedništva, priopćeno je iz Mosta.

Komšić je na mjesto hrvatskog člana predsjedništva izabran po četvrti put.

Pozivajući se na članak 10. Ustava Republike Hrvatske, Klub Mosta svojim je zaključkom obvezao Vladu da proglasi Komšića nepoželjnim u Hrvatskoj, a zbog sustavnog uzurpiranja prava Hrvata u Bosni i Hercegovini aktivnim sudjelovanjem u izbornom inženjeringu.

Time se nelegitimno postavlja na položaj predstavnika hrvatskog naroda pomoću glasova drugog naroda u Bosni i Hercegovini, ističe Most.

Inicijativu je u nedjelju najavio saborski zastupnik u Klubu Mosta Nino Raspudić, koji je Komšića precizirao kao antihrvatskog člana Predsjedništva BiH te ocijenio da ga je davno trebalo proglasiti nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Zaključak je potpisao predsjednik stranke Most i predsjednik kluba zastupnika Mosta u Saboru Božo Petrov.

Most je prva politička stranka koja je službeno u Saboru pokrenula tu proceduru, ističu iz stranke.

Klub Mosta podsjetio je Vladu kako je Hrvatska jedan od jamaca Daytonskog mirovnog ugovora, te stoga ima dodatnu obavezu skrbiti o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini koja su zajamčena tim ugovorom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!