Može li proračun za 2023. ublažiti posljedice krize?

29.11.2022.

22:34

Autor: Otvoreno/HRT/V.G.

Može li proračun za 2023. ublažiti posljedice krize?

Može li proračun za 2023. ublažiti posljedice krize?

Foto: Otvoreno / HTV

U večerašnjem "Otvorenom" gosti Marko Pavić, Sandra Benčić, Nikša Vukas i Darko Klasić razgovarali su o proračunu za 2023. godinu, prijedlogu odluke o obuci ukrajinskih vojnika te radu nedjeljom koji bi uskoro trebao biti 50 posto više plaćen.


Galerija
Marko Pavić (HDZ) , Foto: Otvoreno/HTV
Nikša Vukas (Socijaldemokrati), Foto: Otvoreno/HTVDarko Klasić (HSLS), Foto: Otvoreno/HTVSandra Benčić (Možemo!), Foto: Otvoreno/HTV

Marko Pavić, saborski zastupnik (HDZ) rekao je da je intencija proračuna da se ublaže posljedice krize.

- To znači da će građanima osigurati cijene plina i struje tri do pet puta jeftinije nego tržišne, to znači da će cijena benzina biti razumna, vidimo da Vlada svaka dva tjedna urgira sa svojim uredbama. Ovo je proračun i za osiguranje gospodarskog rasta gdje smo ove godine imali 6,1 posto rasta i to nam EK predviđa, jedna smo od uspješnijih zemalja, i isto tako velike će potpore ići za poduzetnike, posebice za pametnu i zelenu tranziciju. Treća komponenta je da uz cijene plina, struje i benzina jest da ovaj proračun osigurava da nema socijalne frakture i da imamo socijalnu koheziju, ne želimo da građani ostanu bez sredstava, da ne mogu plaćati režije, rekao je Pavić. 

Sandra Benčić, saborska zastupnica (Možemo!) rekla je da se na rashodovnoj strani proračuna vidi više od polovice manje od najavljene cifre, kao drugu stvar istaknula je veliko oslanjanje na europske fondove.

- Dosadašnja dinamika potrošnje EU sredstava, a posebno Fonda solidarnosti je bila daleko niža, nego ona predviđena u proračunu za 2023., naglasila je Benčić.

Iako su zadovoljni, kako je rekla, socijalnim mjerama prema ugroženim skupinama posebno je sretna da je prihvaćen amandman da se u svim školama osiguraju besplatni obroci.

- Usklađivanje plaća i mirovina ne plati inflaciju, upozorila je.

Benčić je rekla kako građani kontinuirano od vladajućih slušaju kako se u Hrvatskoj dobro živi dok s druge strane vidimo da 70 posto građana smatra da država ide u lošem smjeru.

Nikša Vukas, saborski zastupnik (Socijaldemokrati) rekao je da je proračun za 2023. asocijalan te da od njega nikakvu korist neće imati ni umirovljenici niti radnici.

- Proračun nema vizije, nije razvojni, u biti radi se o krpanju proračuna uz europska sredstva, naglasio je.

Darko Klasić, saborski zastupnik (HSLS) rekao je da su Liberali zadovoljni balansiranim proračunom kojim se ostvaruje gospodarski rast i čuvaju radna mjesta.

- Imamo i drugi segment gdje proračun brine o onima koji su najugroženiji kroz razna socijalna davanja. Ne možemo dodatno opteretiti gospdarstvo jer onda i u javnom sektoru nećemo moći pokriti sve troškove, upozorio je.

Obuka ukrajinskih vojnika

Sutra će saborski zastupnici raspravljati o prijedlogu Vlade za sudjelovanje HV-a u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Za pozitivnu odluku potrebna je dvotrećinska većina. 

Vukas je rekao da su Socijaldemokrati za pomoć Ukrajini. Naglasio je kako je premijer Plenković taj koji ne želi da odluka u Saboru prođe dvotrećinskom većinom.

- Da je svoj ego malo spustio, jer ova država ne može više biti talac dvije taštine, predsjednika Republike i premijera. Za pomoć Ukrajini sto posto. Štogod predsjednik Milanović odgovori, Socijaldemokrati će glasati za tu odluku, rekao je.

Premijer poručuje oporbi da dobro razmisli kako će glasati, te ističe da je za vladajuće kako god se okrene ovo win-win situacija.

- Poruka premijeru Plenkoviću je da ja prema Ustavu živim u demokratskoj zemlji i da mi on neće govoriti što ja trebam promisliti prije nego ću reći. Druga stvar, nitko, a najmanje HDZ, može nama govoriti o tome da će se na ovom pitanju netko deklarirati za ili protiv Rusije, poručila je Benčić.

Rad nedjeljom

Prema Zakonu o radu nedjelja će se plaćati 50 posto više. Je li to pošteno povećanje?

- Regulirat ćemo rad nedjeljom kako smo u programu stranke i Vlade obećali. Prvenstveno da osiguramo da je nedjelja dan za obitelji, ali poštujući turističku sezonu da svaki poslodavac može 16 nedjelja raditi. Isto tako izmijenjeno da je će svatko tko radi nedjeljom dobiti 50 posto više. Vjerujem da će ovo biti kvalitetna mjera koja će ublažiti inflatorni rizik, rekao je Pavić.

Benčić je rekla kako je radnicima odmor nedjeljom potreba, a ne pitanje savjesti te da je ta potreba prisutna kod svih radnika.

- Stojimo na poziciji da država u 30 godina nije uspjela osigurati putem zakona da se radnici koji rade nedjeljom adekvatno plate, druga stvar inspekcije rada nisu uspjele detektirati osnovne stvari koje se događaju unutar sustava, upozorila je Benčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!