Možemo za različit broj mandata u izbornim jedinicama

05.04.2023.

14:20

Autor: T.V./HRT/Hina

Konferencija za medije stranke Možemo

Konferencija za medije stranke Možemo

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Ususret izbornoj godini, a nakon što je Ustavni sud poništio izborni zakon, nužno je ove godine donijeti novi - poručili su iz platforme Možemo na konferenciji za novinare. Smatraju da Vlada već sada treba otvoriti javnu raspravu, ali i osnovati radnu skupinu koja će uključivati ustavne i izborne stručnjake, ali i oporbene zastupnike. 

- Neprirodno cjepkanje je uvijek pitanje 'gerrymanderinga' tj. namještanja granica izbornih jedinica tako da pogoduju stranci koja ima najviše ruku da izglasa takav zakon. Takav smo sustav imali od 1999. i takav ćemo, prema najavama iz HDZ-a, imati i dalje, rekla je Sandra Benčić na konferenciji za novinare.

Benčić ističe kako takvo rješenje nije u skladu s ustavnim kriterijima i onim što bi moderni izborni sustavi trebali biti. Stoga Možemo zahtijeva da na izmjenama izbornog zakona radi stručna radna skupna, u koju bi bili uključeni eminentni stručnjaci ustavnog prava i politolozi te predstavnici opozicijskih stranaka.

Benčić je poručila da je Hrvatskoj potrebna dublja reforma izbornog zakonodavstva radi stvaranja jedinstvenog izbornog zakonika, u kojem će biti obuhvaćeni svi izborni procesi, uključujući i referendume. Drži da proces izmjene Zakona o izbornim jedinicama i izboru saborskih zastupnika treba teći do listopada, ali Vlada već sada treba otvoriti široku javnu raspravu i graditi politički konsenzus oko kontura budućeg izbornog političkog sustava.

U toj raspravi treba otvoriti pitanja poput ažuriranosti biračkih popisa i utvrđivanja stvarnih prebivališta građana, D'Hondtovu metodu raspodjele glasova u zastupničke mandate, treba li smanjiti dob stjecanja glasačkog prava na 16 godina, referendumska pitanja i sl.

Podjela Hrvatske na šest izbornih jedinica s različitim brojem mandata


Damir Bakić kaže da bi izborne jedinice trebale u najvećoj mjeri slijediti prirodne i administrativne granice.

- Ali tako da ne daje nužno svaka od njih jednak broj mandata nego da se mandat koji daje pojedina izborna jedinica odmjeri proporcionalno ukupnom broju birača u Republici Hrvatskoj. Drugim riječima, mi smo za to da u našem budućem Zakonu o izbornim jedinicama broj mandata u svakoj od njih ne bude isti, poručio je Bakić

Mandat za pojedinu izbornu jedinicu trebao bi se odmjeriti proporcionalno broju birača u ukupnom broju birača u Hrvatskoj.

Također se zalažu za Gongov model, po kojem bi Hrvatska bila podijeljena na šest izbornih jedinica koje uvažavaju ustavnu jednakost biračkog prava i u kojima se bira različit broj mandata.

- Tih šest izbornih jedinica, u ovisnosti o broju birača u svakoj od njih, davalo bi u Hrvatski sabor između 18 i 24 zastupnika, sukladno broju birača u svakoj od njih, naveo je Bakić.

Osim toga, trebalo bi pročistiti registar birača jer postoji velik nesrazmjer u omjeru broja stanovnika i broja birača.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!