Mrak-Taritaš: Alarmantno stanje u hrvatskom pravosuđu

17.11.2021.

13:28

Autor: Hina/A.P.C.

Zastupnica Anka Mrak Taritaš

Zastupnica Anka Mrak Taritaš

Foto: HTV/IMS / HRT

Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš (GLAS) rekla je na konferenciji  za novinare da je u hrvatskom pravosuđu "cirkus" i alarmantno stanje. Upozorila je da je Hrvatska došla pred zid, što potvrđuju i tri najnovija uhićenja. Zaključila je kako vlast na te probleme žmiri umjesto da se s njima suoči, no ne i oporba.

"Pravo lice pravosuđa kojeg nemamo"


Osvrćući se na slučaj "Agrokor",  Anka Mrak-Taritaš je na konferenciji za novinare rekla kako u pravosuđe koje ne funkcionira nemaju povjerenje građani ni tvrtke, niti sami suci. Ocijenila je da se pravosuđe svodi na spektakularna uhićenja, a nakon zastare nema ništa od predmeta ili županijsko državno odvjetništvo povlači optužnicu.


Najstrašnije je, kazala je, što pravosuđe "funkcionira na daljinski upravljač premijera, odnosno HDZ-a koji tim institucijama drmaju od 1990.".


- Popucale su obrane i brane i, ako je netko i najmanje sumnjao ili nije vjerovao, mislim da ih je stvarnost ovih dana razuvjerila i pokazala pravo lice pravosuđa kojeg nemamo, poručila je Mrak-Taritaš.


- U pravosuđu je cirkus, što potvrđuju i tri najnovija slučaja uhićenja, ocijenila je zastupnica Mrak-Taritaš. Dodala je kako smo "došli pred zid" te da treba nešto napraviti te upitala: "Quo vadis, Hrvatska?".


DORH-u i Uskoku zamjerila je da ne rade svoj posao, da je obraćanje ravnateljice Uskoka videovezom ispod svake razumne razine, osim ako se nešto ne skriva, da je predmet protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac stavljen u mirovanje te da su iz Ureda europskog javnog tužitelja rekli da nisu radili na tom slučaju.


- Zašto i po čijem nalogu, upitala je Mrak-Taritaš i ustvrdila kako se radi po nalogu premijera, napominjući da je Ured europskog javnog tužitelja u četiri mjeseca pokrenuo 430 istraga, u kojima je potencijalna šteta 7 milijardi eura.

Navodeći slučaj u kojem je zamjenica državnog odvjetnika osumnjičenoj Piruški Canjugi navodno odavala informacije iz slučaja "Agrokor",  Anka Mrak-Taritaš rekla je da je to model po kojem se radi -  nakon spektakularnih uhićenja i proteka vremena optužnice padaju - što je slika hrvatskog pravosuđa.


Pitanje financijskih posljedica zbog povlačenja optužnice protiv Todorića


Upozorila je da bi Hrvatska mogla snositi financijske posljedice, među ostalim i zbog povlačenja optužnice protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića napominjući da su neki ljudi bili u pritvoru mjesecima, da im je, ne ulazeći u njihovu krivnju ili nevinost, uništena karijera, zdravlje i život.


- Pravo na suđenje u razumnom roku je jedno od temeljnih prava, naglasila je Mrak-Taritaš. Dodala je kako olako ljude proglašavamo krivima i stavljamo ih u zatvor, ali da oni neće sjediti skrštenih ruku, već će tražiti odštetu od Republike Hrvatske, na koju imaju pravo, "a plaćat ćemo je mi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!