Povjerenje u pravosudne institucije

17.11.2021.

10:35

Autor: Studio 4/IMS/HTV

U Studiju 4 o povjerenju u pravosudne institucije

U Studiju 4 o povjerenju u pravosudne institucije

Foto: HTV / HRT

Uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac potaknulo je oporbu da pokrene istražno povjerenstvo koje bi ispitalo kako funkcionira povlačenje novca iz europskih fondova. U međuvremenu, dogodila su se nova uhićenja i potencijalni udarac na institucije. O potrebi osnivanja saborskog istražnog povjerenstva zbog poljuljanog povjerenja u rad USKOK-a i DORH-a u emisiji Studio 4 govorili su Dražen Bošnjaković (HDZ), član saborskog Odbora za pravosuđe i Mišel Jakšić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe.

Na pitanje može li se nakon novih slučajeva uhićenja sumnjati u rad USKOKA i je li to povjerenje narušeno, Dražen Bošnjaković kazao je kako misli da ne bi trebalo sumnjati u rad USKOK-a. 


-  USKOK je zadnjih godinu dana pokrenuo cijeli niz postupaka. To su naravno, složeni postupci koji imaju svoje zakonitosti, određene dokaze koje treba predložiti, činjenice koje traba utvrditi i jasno je da takvi komplicirani postupci imaju svoje teške dionice. Kad pogledamo statistike, još uvijek je rad USKOK-a u ažurnosti. Svake godine su sve ažurniji, a još uvijek je zapravo i uspješan u odnosu na podignute optužnice. Od 10 podignutih optužnica devet ih završi pravomoćnim osuđujućim presudama, rekao je Dražen Bošnjaković.


Komentirao je i konkretne nove slučajeve - uhićenje Gabrijele Žalac i bivše zamjenice županijskog državnog tužitelja koja je radila na optužnici u predmetu Agrokor.- Konkretne činjenice ne možemo znati kad su radnje u istrazi i tajne, ali ćemo vidjeti u odnosu na to kakve će se meritorne odluke od strane USKOK-a donositi, dodao je Bošnjaković.


O povlačenju optužnice u slučaju Agrokor Bošnjaković je rekao kako misli da se radi o tehničkom koraku.


- Vidimo da je tužiteljica koja je radila na konkretnom predmetu sada pod istragom. Ne znamo kako će to završiti. Ukoliko bi ona završila u istrazi ili sudskom postupku, to doista može biti činjenica koja bi mogla opterećivati taj postupak i zato vjerojatno i jest takvo priopćenje DORH-a - da u ovom trenutku treba vidjeti kako dalje, kazao je Bošnjaković. Jakšić: Građani ne vjeruju u hrvatsko pravosuđe, a svaki drugi slučaj dobije miris korupcije


- Trebalo bi reći - što reći i koju poruku poslati - kazao je Mišel Jakšić na pitanje kako komentira jučerašnja uhićenja i povlačenje optužnice u slučaju Agrokor.


-  Očito je da opet ulazimo u određenu zonu sumraka i da sve one naše priče o nepovjerenju u sustav sada, nažalost, dobivaju svoj vrlo ružan nastavak i neke bolesti. Situacija nije baš jednostavna i nije toliko jednoznačna, rekao je Jakšić. 


Podsjetio je kako je oporba već tražila pokretanje saborskog istražnog povjerenstva nakon pucanja mjera i u slučaju Josipe Rimac i u slučaju Dragana Kovačevića. Tada nam je objašnjeno da je sve to toliko tajno da se ne može razgovarati u Hrvatskom saboru.


- Jedino nam nitko nije dao odgovor na to, ako je to toliko tajno da se ne smije raspravljati pred saborskim zastupnicima, kako su onda Josipa Rimac i Dragan Kovačević saznali da su pod mjerama, rekao je.


Dodao je kako je uslijedio nastavak priče


- Prvo se Gabrijelom Žalac javila sumnja je li USKOK stvarno zatvorio taj predmet, pa je nastavilo europsko tužiteljstvo, pa je opravdano pitanje što su radila naša istražna tijela. Sada imamo novo širenje u jednom drugom kraku - da osoba koja je bila uključena u curenje informacija i potencijalni suradnik u slučaju Dragana Kovačevića - sada u sličnoj situaciji u slučaju Agrokor. Tada smo izbjegli istražno povjerenstvo, kazao je i osvrnuo se na slučaj "Agrokor". 


- Krenulo se tada putem spašavanja, a vrijeme će pokazati koliko uspješno. Daj Bože da uspije zbog svih nas, ali ovo sad traje predugo. Ako se pokaže točnim problem s vještačenjem, a ide sve u smjeru toga da će biti nužno, to je teško šarlatanstvo za koje bi netko u konačnici iz DORH-a, sam vrh DORH-a trebao odgovarati. kazao je.


Istaknuo je kako građani pokazuju u svim istraživanjima da ne vjeruju u hrvatsko pravosuđe. 


- Mi im šaljemo poruke da je sve u redu, da ništa ne smijemo komentirati, a svaki drugi slučaj dobije miris korupcije nakon kojeg građani vele - svi ste vi isti i ništa ne želite mijenjati, rekao  je Jakšić.


Istaknuo je kako on ne vidi nijedan razlog da izabrani saborski zastupnici imaju istražno saborsko povjerenstvo gdje će se od vodstva DORH-a, USKOK-a i drugih potrebnih tijela zatražiti određeni odgovori.


- Ne vidim zašto bježe od toga, pa Njemačka je imala istražno povjerenstvo par mjeseci prije parlamentarnih izbora, rekao je.


Bošnjaković: Istražno povjerenstvo u Saboru nikada nije dalo relevantne rezultate.


- Istražno povjerenstvo sasvim sigurno ne treba miješati s radom drugih tijela, i zapravo, zakonom je izričito zabranjeno da istražno povjerenstvo radi tamo gdje radi Državno odvjetništvo i gdje se vodi sudski postupak. Ako dođa zahtjev oporbe za osnivanjem istražnog povjerenstva, moramo vidjeti koja su to pitanja i dolazi li do preklapanja, kazao je Bošnjaković.


Po njegovom mišljenju - istražno povjerenstvo zapravo je dobar model, platforma za nastupanje oporbenih političara.


- Ja mislim da treba imati povjerenja u državna tijela koja rade na konkretnim predmetima. Istražno povjerenstvo zapravo nema te kapacitete da bi oni mogli ozbiljno raditi. Zato i postoji ta zabrana da se istražno povjerenstvo osniva o pitanjima o kojima se postupak vodi. Ja, i u odnosu na rezultate koji su dosad bili u Saboru s osnivanjem istražnih povjerenstava, ne vidim nikakvog smisla, rekao je na pitanje je li osnivanje istražnog povjerenstva "samo predstava".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!