Mrak-Taritaš, Lukačić i Benčić o naknadama roditeljima njegovateljima

03.03.2023.

Zadnja izmjena 13:53

Autor: HRT

Anka Mrak Taritaš, Ljubica Lukačić, Sandra Benčić

Anka Mrak Taritaš, Ljubica Lukačić, Sandra Benčić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš počinje prikupljati potpise kako bi se u raspored rasprava uključio prijedlog o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi. Prijedlog je da izmjenom članka 68. roditelj njegovatelj, nakon što mu prestane taj status, ima pravo na punu naknadu u trajanju od šest mjeseci.

Sandra Benčić
(ZLB) poručila je da su HDZ-ovi zastupnici izrazito socijalno bešćutni, kritizirajući stav Ljubice Lukačić (HDZ) koja je odbacila oporbeni prijedlog da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta produlji naknada još šest mjeseci i uputila ih je da se jave na burzu. Lukačić je rekla da nije realno da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta status, odnosno dobivanje naknade produlji još šest mjeseci, no ostavila je mogućnost nekog kraćeg produljenja.


- Na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora bit će izmjene i dopune zakona o socijalnoj skrbi kojim se predlaže, da nakon što dijete umre odmah drugi dan roditelj njegovatelj mora ići na burzu. To su u  principu majke, koje su dugo bile izvan svijeta rada. Prijedlogom ovoga zakona, oni imaju pravo na naknadu u sljedećih šest mjeseci. U tih šest mjeseci mogu se dodatno obrazovati, imaju priliku tražiti posao, ali imaju i priliku za ono bazično, odtugovati, rekla je Anka Mrak-Taritaš.        

Benčić: HDZ-ovi zastupnici su izrazito socijalno bešćutni


Sandra Benčić
(ZLB) poručila je da su HDZ-ovi zastupnici izrazito socijalno bešćutni, kritizirajući stav Ljubice Lukačić (HDZ) koja je odbacila oporbeni prijedlog da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta produlji naknada još šest mjeseci i uputila ih je da se jave na burzu.


- Pa kako je nije sram? Imaju se pravo i saborski zastupnici, čim im istekne mandat, prijaviti na burzu, pa zašto oni dobivaju 6+6? Po čemu su oni tako sposobni ili nesposobni da ne mogu naći posao?, zapitala je Benčić.

- A ljudi, istaknula je, koji zaista 20 ili 30 godina provedu izvan tržišta rada jer su morali njegovati svoju teško bolesnu djecu i onda u trenutku najveće patnje koja se može dogoditi čovjeku, jer ne postoji ništa gore od toga da izgubiš dijete, mi te ljude tjeramo da u roku od tri dana idu na burzu. Ne dajemo im šest do 12 mjeseci prilagodbe, mogućnost za žalovanje, da se pripreme za tržište rada i nađu posao, upozorila je.

- Pa kako je nije sram, ponovila je, dodavši da će istovremeno glasati da ostane 6+6 za saborske zastupnike, 'meni je to nezamislivo'. I taj anegdotalni primjer koji je navela, da je čula za neku osobu koja se u roku od nekoliko dana zaposlila i vozi tramvaj i da joj je tako lakše. Evo, ja Ljubici Lukačić poručujem: daj ostavku u Saboru i odi se zaposli u roku od tri dana i bit će ti lakše, rekla je.

- U socijalnoj politici HDZ-ovi zastupnici pokazuju izrazitu bešćutnost i izrazitu sklonost nečemu što je još postavio njihov osnivač, a to su stališi. Gospođa je poseban stališ, a ljudi koji su izgubili djecu za njih su nebitan stališ, zaključila je u petak Benčić.

Lukačić: Produljenje naknade roditeljima njegovateljima za šest mjeseci nije realno


Saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić rekla je da nije realno da se roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta status, odnosno dobivanje naknade produlji još šest mjeseci, umjesto da odmah moraju ići na burzu rada, no ostavila je mogućnost nekog "kraćeg produljenja".


- Roditelj njegovatelj nakon smrti djeteta ne ostaje bez ikakvih prava budući da se treba prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje te tamo ostvaruje naknadu, naglasila je Lukačić.


- Dakle, ne ostaje bez financijskih sredstava, rekla je te dodala i da su svi centri za socijalnu skrb dobili naputak da roditelje njegovatelje upućuju i na to da mogu ostvariti pravo na jednokratnu novčanu naknadu.


Interes Vlade i Ministarstva socijalne skrbi jest da se svaki roditelj njegovatelj, kad mu se takvo nešto dogodi, što prije uključi u svijet rada, jer to je najbolji lijek, rekla je Lukačić.


A u pripremi su, navela je, izmjene Zakona o socijalnoj skrbi te će se vidjeti postoji li bilo kakva mogućnost da se roditeljima njegovateljima produži status za možda neko kraće vrijeme, nakon kojeg bi nastavili koristiti prava sukladno propisima o tržištu rada.


Nerealnom je Lukačić ocijenila i opciju da roditelji njegovatelji, uz status koji ostvaruju, ostvare i status osobnog asistenta za dijete.


- Zato što osobni asistent mora biti dostupan onim osobama s invaliditetom ili djeci s teškoćama u razvoju koji se mogu uključiti u zajednicu, objasnila je.


- Sasvim sigurno da roditeljima njegovateljima treba neka pomoć, ali nije realno očekivati je u obliku osobne asistencije, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!